Pao dogovor sindikata i Vlade: “Pristajemo na nižu cijenu rada u idućoj godini”

Vijesti 30. lis 202218:29 1 komentar
Josip Regovic/PIXSELL/ilustracija

Šef sindikata Preporod Željko Stipić gostovao je u Dnevniku N1 gdje je koemntirao zašto su članovi tog sindikata odbili ponude Vlade. Dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe odnosno Kolektivnom ugovoru za državne službe ipak će se potpisati u ponedjeljak jer je na njega pristalo devet od 11 sindikata.

“Članovi sindikata Preporod su se izjasnili i 65 posto njih odbilo je Vladinu ponudu i sindikat Preporod neće biti među onima koji će potpisati sutra dodatak”, rekao je Željko Stipić i dodao da Preporod i Sindikat znanosti nisu bili dovoljni za kolektivno odbijanje ponude:

VEZANE VIJESTI

“Treba biti 50 posto članstva da se prihvati, a ova dva sindikata to nemaju. Nakon što su dva školska sindikata prihvatila dodatak, postalo je jasno da su se stekli uvjeti da on bude pravovaljan.”

Ističe da su u subotu na prosvjedu u Dubrovniku najavili prosvjed u slučaju da se ponuda odbije. Također, ističe da slijede pregovori za gradske kolektivne ugovore pa će još ocijeniti situaciju.

Stipić naglašava da im je najveći problem iduća godina:

“Moramo razlikovati dvije stvari. Vlada je ponudila ono što je na razini naših očekivanja. No problem je iduća godina kad se najavljuje inflacija od šest posto, a onda imamo samo tu povišicu osnovice od dva posto, znači mi već sad pristajemo na činjenicu da cijena rada i kupovna moć članova u idućoj godini budu smanjeni. Dvije presudne stvari su ovdje – Vlada nije dala poštenu ponudu za iduću godinu i premijer je stvar predstavio kao gotovu, a to nije bilo tako. Mnogi su članovi poslali poruku premijeru i napisali da se nismo dogovorili jer ponuda ne odgovara zahtjevima.”

Komentirajući odluke članova koji su pristali na ponudu, istaknuo je da volju članova treba poštovati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare