Plenković: Necijepljeni koji završi u bolnici uzima mjesto nekome drugome

Vijesti 06. stu 202110:53 > 16:23 3 komentara
Andrej Plenković
N1

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković poručio je u subotu kako bi se svi trebali cijepiti, jer će to sigurno smanjiti dinamiku zaraze, broj hospitaliziranih, a onda i broj umrlih te je pozvao i da se primi treća doza cjepiva.

Premijer je to izjavio nakon posjeta Kliničkoj bolnici Dubrava, gdje se zajedno s ministrom zdravstva Vilijem Berošem sastao s vodstvom bolnice na čelu s ravnateljem Ivicom Lukšićem i Kriznim stožerom te su posjetili i intenzivni odjel na kojem borave najteži pacijenti. Na sastanku se razgovaralo o daljnjoj borbi protiv covida-19, povećavanju kapaciteta covid-odjela te organizaciji sustava u ovoj fazi pandemije.

“Mišljenje ministra Beroša, njegovih kolega, stručne skupine, ravnatelja Lukšića je da je hrvatski zdravstveni sustav funkcionalan, da ima kapaciteta skrbiti o svim pacijentima koji su hospitalizirani i onima koji će to tek biti”, rekao je Plenković nakon sastanka.

Još jednom je istaknuo važnost cijepljenja te pozvao sve one koji to još nisu, da se cijepe.

VEZANE VIJESTI

“Ključna poruka je upozorenje. Još jednom ukazujem da imamo dovoljno cjepiva”, istaknuo je i dodao da bi se svi trebali cijepiti. Pozvao je i da se primi treća doza.

Upozorio je i kako onaj koji završi na bolničkom liječenju, zauzima mjesto onom drugom koji zahtijeva skrb te zamolio još jednom ljude da se cijepe.

“Sve smo učinili da je cjepivo tu, cijepljenje će smanjiti dinamiku zaraženih, onih koji će završiti u bolnici, a onda i preminulih. Svaki necijepljeni koji se zarazi, završi u bolničkom sustavu, u biti uzima mjesto nekome tko ima neku drugu vrstu bolesti i možda se u ovom trenutku ne može zdravstveni sustav sa sto posto kapaciteta brinuti o drugima koji isto tako zahtijevaju skrb. To je pitanje i osobne odgovornosti i solidarnosti prema drugima koji su krhkoga zdravlja”, rekao je.

Plenković je dodao kako ohrabruju podaci od posljednjih nekoliko dana.

Naime, prema do sada objavljenim podacima, raste interes za cijepljenjem, jer se samo u protekla tri dana prvom dozom cijepilo 23 tisuće građana.

Hrvatski premijer podsjetio je kako su stalno pozivali na cijepljenje. ”Mi smo na zadnjoj sjednici Vlade donirali 300.000 doza cjepiva, napomenuo je dodavši kako je Vladi najvažnije zaštititi građane.

Naglasio je kako imamo izvanredno požrtvovno zdravstveno osoblje i cjepiva u izobilju te dodao kako je i odgovornost građana doprinos kolektivnom naporu.

”Svi oni koji smatraju da teško stanje ne postoji, neka dođu ovdje u bolnicu na 30 sekundi i odmah će promijeniti mišljenje’, poručio je.

Beroš: Ne razmišljamo o obveznom cijepljenju

“Cijena necijepljenja i nepridržavanje mjera je jako velika. Cijena covida je oko četiri milijarde”, rekao je Beroš te kazao kako se ne razmišlja o obaveznom cijepljenju.

“Ne, da smo htjeli uvesti obvezno cijepljenje, to bismo napravili. Preduvjet je pogoršanje epidemiološke situacije. Ako se pogorša, radi se o ograničavanju neesencijalnih okupljanja. U ovom trenutku nismo razmišljali o obveznom cijepljenju”, rekao je.

“Svaki krevet koji je dodijeljen covid pacijentu, oduzima mjesto drugome tko boluje od bolesti i to moramo spriječiti”, rekao je Beroš i dodao da se trebaju nositi maske, držati do higijene.

Kazao je da dobiva fotografije redova za cijepljenje diljem zemlje i da takvi prizori vesele.

Komentirao je i izjavu Zlatka Hasanbegovića koji je rekao da je njegovo pravo da se zarazi.

“Njegovo pravo nije ugroziti život nekome drugome”, rekao je Beroš.

Hasanbegovićeva izjava je imbecilna

Izjavu zastupnika Zlatka Hasanbegovića kako ima pravo na virus nazvao je imbecilnom. Neka takvi dođu vidjeti ljude koji isto kao on imaju pravo zaraziti se, rekao je dodavši kako zato što ima šešir saborskog zastupnika misli da može lupati što želi.

Glede možebitnih sankcija saborskim zastupnicima zbog nedolaženja na sjednice, Plenković je rekao da Sabor, s retoričarima, neće propasti.

“Mogu tražiti minutu u eteru, ali mogu i govoriti imbecilne izjave poput njega. Neka dođu vidjeti ljude koji isto kao on ima pravo zaraziti se. Ima šešir saborskog zastupnika pa misli da može lupati što želi. To je loše i to misli 99 posto Hrvata. Imali smo već situacija kada su mi se javljali zastupnici od doma, naći će se tehničko rješenje. Neće, vjerujte mi, Sabor propasti zbog nedolaska takvih retoričara”, rekao je Plenković.

O Milanoviću: Nismo mi u ratu. Politika nije nekakav balet

Komentirao je i posljednja prepiranja s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Kazao je da otkako je on premijer, se donose dobre odluke kada je u pitanju vojska.

Plenković je rekao da je smjena Banožića smiješna. “Kakva smjena? To su smiješne teze. Pa ne odlučuje on (Milanović) o ministrima. O ministrima u Vladi odlučujem ja i Sabor koji im je dao povjerenje. Čitam i gotovo da ne vjerujem što su ljudi u stanju mudro analizirati kakav sam ja, ja još nijednu istinu nisam pročitao”, kazao je.

Je li moguće primirje između njega i Milanovića?

“Nismo mi u ratu. Pogledajte malo kako se tko ponaša. Ako vas netko vrijeđa, pljuje, omalovažava, kao što je ministra, u redu je da se odgovori. Nije politika nekakav balet. Ako vas netko pljuje, gadi, govori najgore stvari, nećete šutjeti. Političari nisu tu da šute, nego da govore, neki govore kao ovaj malo prije spomenuti (Hasanbegović), a neki govore ono što trebamo. Možemo mi biti u retorici gori od njega, ali nećemo. Želimo biti kulturniji. Nismo imali ovakve situacije prije nego je postao predsjednik. Kužite tu temeljnu razliku, ovog nije bilo dok on nije bio predsjednik”, rekao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare