Plenković: Odabir je cjenovno najpovoljniji i dugoročno najbolje rješenje

Vijesti 28. svi 202114:03 > 14:35 3 komentara
Andrej Plenković
N1/Hrvoje Krešić

Vlada RH nabavit će 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura, objavio je u petak premijer Andrej Plenković.

Plenković je nakon sjednice Vlade održao konferenciju za novinare.

“Smatram da smo vodili proces na izvrsno, precizno, metodološki i proceduralno kvalitetan i branjiv način, imali smo visokostručnu analizu, sve četiri ponude. Odabir je najpovoljniji u pogledu cijene, a što se tiče kvalitete, dugoročno najbolje rješenje. Što se tiče obročnih otplata, točno je, čak je sustav otplata takav da neće ugroziti cilj Hrvatske da postane članica Eurozone i očekujemo da zrakoplovi dođu u Hrvatsku početkom 2024.”, rekao je Plenković.

VEZANE VIJESTI

“Sve države koje su sudjelovale u procesu jako su bitne i nama partnerske i prijateljske, i SAD, Švedska, Izrael i Francuska. Francuska je članica EU, jedina nuklearna sila nakon izlaska Velike Britanije, članica Sjevernoatlantskog saveza, a i jedina članica EU koja je stalna članica Vijeća sigurnosti. Imamo potpisano partnerstvo i mislim da će ovaj odabir biti poticaj za nadogradnju partnerstva i bilateralnih odnosa”, dodao je.

“Ugovor će biti kvalitetno napisan i uređen, sve će biti napravljeno u najbržem roku. Imenovali smo niz ljudi koji će raditi na tom procesu. Što se tiče isplata, ići će od početka iduće godine. Kroz zaduženja ili proračun, svejedno… U cijenu je uključeno sve što se tiče ponude, avioni, simulatori, obuka… Odabir ne može poljuljati odnos SAD-om, oni su nam već dali potporu.”

Na pitanje gdje će avioni biti smješteni, Plenković je rekao: “Bit će potrebno malo ulaganja u infrastrukturu, to nije problem. Razmišljat ćemo o tome gdje mogu biti, imamo eksperte u Ministarstvu obrane, ne vidim problem da budu u Zagrebu.”

Ministar Mario Banožić je rekao da se tehničko stanje ne iznosi, ali je naglasio da imamo dovoljno pilota i da kad avioni dođu 2024., bit će ih i onda dovoljno:

“Zrakoplovi će biti do 10 godina starosti, ali to ne znači ništa jer je to najnovija tehnologija.”

Obročna otplata će trajati do 2025., rekao je premijer dodajući: “Preuzeli smo odgovornost osigurati višenamjenske borbene avione. Ovo je najpovoljnija ponuda, održivo je plaćanje, održiva je obuka. Vijek trajanja postojećih MIG-ova je do 2024. i tad ćemo imati prelazak na ove avione. Nećemo nikad objaviti redosljed ponuda, jer je to bio dogovor s ponuditeljima.”

“Lažne informacije na društvenim mrežama su najveća prijetnja dobroj demokraciji”

Komentirajući političku situaciju osvrnuo se na Split:

VEZANE VIJESTI

“Zgrožen sam, to je sramota za kandidate, za Split, ako izaberu takve ljude. Ivošević odmah mora reći da odustaje od političkog angažmana, a Puljku bi bilo pametnije da je bio manje bahat i bezobrazan prema Mihanoviću. On nema veze s centrom, to je lijeva stranka koja se krivo predstavlja, a što se tiče Ivoševića, to bi bila sramota za Splićane da netko s ovakvom retorikom, praktički antisemitskom, bude na izvršnoj dužnosti. To bi bila sramota za sve nas .”

“U kampanji se napada druge, jasno je da je po prvi put Možemo postao meta napada u ovoj kampanji na način koji je nama svakodnevna situacija. Pa je onda cijeli lijevi spektar bio šokiran, zatečen, malo ih boli kako se to događa. Što se tiče Domovinskog pokreta, oni su uletjeli u minsko polje i tako će i proći”, dodao je.

“Dobili smo u prvom krugu kao stranka 29%, u petoj smo godini mandata, imali smo covid, dva velika potresa, kolaps Agrokora itd, očuvanje radnih mjesta… Polako se kumulira stečevina naših postignuća koje će se evaluirati. Ne kažem da smo perfektni, ali radimo različito od drugih aktera… Imali smo zanimljivu raspravu o internetu i medijima gdje u vrijeme društvenih mreža sugrađani vjeruju krivim informacijama. To je po meni najveća prijetnja dobroj demokraciji, informiranoj demokraciji.”

Osvrnuo se još jednom na Puljka: “Siguran sam da bi njegova supruga sigurno tako govorila da je to bila snimka Vice Mihanovića. Volio bih vidjeti medijsku scenu kakve bi onda bile reakcije, a ovo je sve, eto tako, da ih poslušamo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare