Potresi u Sisku i Petrinji prouzročili veliku štetu, EK spreman pomoći

Vijesti 28. pro 202015:05 > 16:03 0 komentara
potres, petrinja
Igor Kralj/PIXSELL

Jaki potresi pogodili su rano jutros središnju Hrvatsku. Prvi u 6 sati i 28 minuta, jačine 5 prema Richteru s epicentrom 5 kilometara jugozapadno od Petrinje i 12 kilometara od Siska. Slijedila su još dva potresa jakosti 4,7 i 4,1 na istom epicentralnom području. Sreća u nesreći je da prema prvim informacijama nema ozlijeđenih.

Načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Roman Rosavec rekao je na konferenciji za medije oko 14 sati da se materijalna šteta očituje u oštećenjima pročelja kuća, krovova, dimnjaka i pukotina u unutrašnjosti gospodarskih i stambenih objekata. “Važno je istaknuti da nije bio ljudskih žrtava, da nije bilo ozlijeđenih u potresu te da su sve službe stavljene na raspolaganje i odradile sve zadaće koje su pred njih stavljene”, rekao je Rosavec, dodavši da su oformili tim stručnih osoba kako bi se što prije izvršila procjena oštećenja i mogućnost korištenja objekata.

VEZANE VIJESTI

Osigurano promptno izdavanje propusnica

“U suradnji s nacionalnim Stožerom i pomoćnikom ministra gospodinom Trutom donesena je odluka o, uvjetno rečeno, bezuvjetnom izdavanju propusnica za sve one koji dokažu da imaju nekretninu na području Sisačko-moslavačke županije, a trebaju doći i vidjeti njezino stanje”, rekao je Rosavec, dodavši da se ti ljudi mogu obratiti stožerima gdje sada borave ili Stožeru Sisačko-moslavačke županije, koji će izdati propusnicu za dolazak i izlazak iz županije. Izrazio je nadu da sugrađani neće zlorabiti ovaj događaj. Dodao je da će ovaj poseban režim vrijediti svega dva-tri dana.

Načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut rekao je da je odmah u razgovoru s glavnim ravnateljem zapovjedio kolegama na punktu da se ljudima koji ovdje imaju objekte tijekom dana omogući dolazak u županiju.

Županijske vlasti umiruju građane

U tijeku je izrada web-aplikacije za prijavu oštećenja koja će biti dostupna kroz nekoliko sati. Oštećenja će biti sanirana uz pomoć Vlade RH, rekao je Rosavec, zahvalivši premijeru i ministrima koji su danas stigli na teren te donijeli odluke za daljnje postupanje. “Želim poručiti našem građanstvu da nema mjesta panici, da se život može i treba nastaviti odvijati prema uobičajenom predblagdanskom ritmu i uistinu se iskreno nadam da ovakvih situacija više nećemo imati”, poručio je Rosavec.

Rosavec je potvrdio informaciju da je jedna gospođa u Sisku imala potrebu napustiti objekt zbog velike opasnosti nastavka boravka u njemu te da je zbrinuta. Misli da se radi o nekoliko desetaka ili čak nekoliko stotina oštećenih objekata. Naveo je da su, što se tiče stambenih objekata, najviše stradala naselja na području sela Prašnik i Sibić na području Grada Petrinje te da je osam stručnjaka već sada na terenu i obilaze sve koji su prijavili oštećenja. “Po modelu Zagreba ti će objekti biti kategorizirani i sukladno tome započeti njihova obnova”, rekao je Rosavec, dodavši da nitko još nije zatražio premještaj na sigurniju lokaciju.

Pešut je rekao kako je dao zapovijed o obilasku svih prometnica radi eventualnog padanja veće količine žbuke, cigle ili dimnjaka. Rekao je da se promet nesmetano odvija. “Građanima ćemo maksimalno pomoći u onome dijelu što naš posao jest”, poručio je Pešut.

Ravnatelj OB-a Sisak Tomislav Dujmenović rekao je da su oštećene sve zgrade u bolnici u manjem ili većem intenzitetu. Uglavnom se radi o napuknućima zidova, otpaloj žbuci i crijepu… Puknute toplovodne cijevi i oštećenja u sterilizaciji su već sanirani. Nije bilo ozlijeđenih pacijenata ni osoblja. Neki su pacijenti prebačeni u druge sobe. “Bolnica uredno funkcionira”, poručio je Dujmenović.

I Europska komisija ponudila pomoć

Na svojem profilu na Twitteru poruku podrške Hrvatskoj poslala je predsjednica Europske komisijeUrsula von der Leyen. Napomenula je da je u kontaktu s predsjednikom Vlade Plenkovićem i da je Europska komisija spremna ponuditi potrebnu pomoć.

VEZANE VIJESTI

U Petrinji se šteta tek procjenjuje. Najviše je stradao sami centar, uglavnom stariji objekti u državnom vlasništvu, koji godinama nisu obnavljani, neki čak i od Domovinskog rata. Stradali su i privatni objekti, kuće, stanovi. Po kolnicima su padale cigle, crjepovi, fasada. Građani su uplašeni. Nakon potresa jutros bojali su se vratiti u svoje domove.

U obilazak otišao i državni vrh

Prvi udar potresa dogodio se jutros u 6.28 sati, a zatim u 7.49. Podrhtavanja su se nastavila i kasnije.

U 11 sati je u Petrinju došao u obilazak i sam državni vrh, na čelu s predsjednikom republike Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem. Uz njih su bili i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te ministri Mario Banožić, Darko Horvat, Tomo Medved i Davor Božinović. Premijer je poručio da će svi dobiti adekvatnu pomoć.

Državni vrh obišao je i Glinu. Održali su sastanak s gradonačelnikom.

Na terenu je bila i rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić. “Nakon ovako jakog potresa očekuje se niz naknadnih potresa i oni mogu trajati duže vrijeme. Nažalost, ne možemo predvidjeti hoće li se dogoditi jači”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!