“Povjerenstvo za sukob interesa nije drago niti jednom političaru”

Vijesti 03. velj 202114:41 > 16:31 1 komentar
Nataša Novaković
N1

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, objasnila je što sad nakon odluke Visokog upravnog suda kojom se pobija dio dosadašnjih ovlasti Povjerenstva. Istaknula je da odluka utječe na manji broj predmeta, ali najvećih: Plenković, Bandić, Dalić, ministri...

Kao što je ranije za N1 objašnjavao Davorin Ivanjek, riječ je o odluci Visokog upravnog suda (VUS) o tome da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije imalo pravo odlučivati o tome, pozivajući se na članak 5. Zakona o sukobu interesa, je li Milan Bandić povrijedio načela časnog i odgovornog ponašanja kada je prihvatio jamstvo odvjetničkog ureda Hanžeković i partneri u iznosu od 15 milijuna kuna kako bi izašao iz istražnog zatvora.

“To su slučajevi Plenković, Bandić, Dalić, ministri sadašnji bivši…”

“Povjerenstvo će sljedeći tjedan sožiti zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude (VUS-a)  i sljedećeg tjedna ćemo ga uputiti DORH-u”, potvrdila je Novaković za N1.

To ne bi bio prvi put, rekla je:

VEZANE VIJESTI

“Mi smo već iskoristili pravo na izvanredni pravni lijek u predmetu dužnosnice Rimac, dobili smo odgovor DORH-a, što znači da su uvažili naš prijedlog i onda to ide dalje na Vrhovni sud.”

Dalje je objasnila što bi kakav razvoj događaja značio po daljnji rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa:

“Moramo zaštiti naš rad tijekom sedam godina, vodili smo postupke zbog pojedinih načela. Povjerenstvo će pričekati do okončanja tog zahtjeva. Ako DORH uvaži taj prijedlog i ako Vrhovni sud bude o tome odlučivao, za to vrijeme nećemo donositi nikakve odluke, nećemo poduzimati nikakve radnje u navedenim predemtima.”

Objasnila je koliko je “tih predmeta” i koje su najčešće prirode:

“To je negdje oko 15 posto predmeta koje Povjerenstvo ima. Radi se o najzvučnijim predmetima. Imamo dva ili tri predmeta premijera, imamo Bandića, imamo dosta ministara sadašnjih i bivših, tako da je to jako puno velikih predmeta.”

“Oni će morati stajati ako uopće dođe do toga”, dodala je.

Nije to i jedini problem koji se postavlja pred Povjerenstvom, tu je i onaj po kojem je dvoje ljudi tražilo izuzeće predsjednice Povjerenstva, odnosno Nataše Novaković, dakle nje, iz predmeta u kojima se Povjerenstvo bavi njihovim slučajevima.

Dvije različite odluke istog suda

“Što se tiče zahtjeva za mojim izuzećem, zastat ćemo i s tim postupkom, jer se i tu radi o načelima… barem što se tiče predmeta vezanih za izuzeće koje je tražio premijer Plenković i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić”, precizirala je.

VEZANE VIJESTI

O tome je detaljno također ranije govorio Ivanjek za N1.

Nije to još uvijek kraj priče.

“Nakon odluke Ustavnog suda u predmetu Karamarko, na kojega se poziva ova presuda (VUS-a), dobili smo dvije različite presude VUS-a; jednu u predmetu u kojem se ne osporava da možemo voditi predmete zbog povrede načela, i dobili smo novu u kojem se kaže da ne možemo. Obje su presude VUS-a, različita je praksa, to je isto nešto što Povjerenstvo ne zna je li to stav dva različita vijeća VUS-a ili je to generalni stav VUS-a”, iznijela je još jednu okolnost.

Rekla je da po logici posljednje odluke VUS-a, kao što je također objašnjavao ranije Ivanjek, ne bismo mogli raditi niti postupati u vezi sukoba interesa:

“Mislim da je potpuno jasno da Povjerenstvo nije drago niti simpatično tijelo niti jednom političaru. To i jest naša uloga, ne da budemo simpatični, nego da budemo etički korektiv.”

No, voditelj je primijetio da njoj i drugim članovima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa posebno posljednih dana stižu brojne poruke podrške.

“Te poruke daju volju za borbu do kraja dokle god imamo sredstava”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare