Pravni stručnjak o novom Zakonu o sukobu interesa: Korak unazad

Vijesti 06. lis 202116:36 > 20:03 0 komentara
N1

Novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji je krenuo u proceduru javne rasprave u Newsroomu je komentirao profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Vedran Đulabić. Smatra da je novi Zakon "općenito korak unazad".

“Tehnička poboljšanja doista jesu, no nije učinjeno no ono o čemu se rasprava vodila skoro godinu dana, a to je pitanje članaka 5. tok Zakona, odnosno članka 6. u novom tekstu, a to je načelo djelovanja gdje se tvrdi da dužnosnici moraju svoju dužnost obavljati časno, ošteno, nepristrano i da ne naruše svoju vjerodostojnost.

VEZANA VIJEST

To je maknuto, ne vidi se iz ovog Zakona može li Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučivati je li dužnosnik u svom djelobanju prekršio taj članak, a da nije neku konkretnu povredu napravio, npr. krivo ispunio imovinsku karticiu ili nije deklarirao neki interes. Zato kažem da je Zakon korak unazad. Za taj dio sam GRECO je rekao da je to stup Zakona i da bi trebalo osigurati u budućnosti mehanizme za implementaciju tog zakona. Ja ne vidim kako su sada ti mehanizmi osigurani”, rekao je Đulabić.

Naglašava da je glavno pitanje “tko vodi zakonodavnu politiku u zemlji, Sabor, Vlada koja predlaže ili sudovi”.

“Ministar tvrdi da nije mijenjao zakon zbog sudske prakse. Pa valjda bi trebalo biti obrnuto, valjda bi se zakon morao donijeti da bi se sudska praksa s tim zakonom korigirala. Suci sude na temelju zakona, a ne pišu se zakoni da bi se udovoljilo presudi da ispada da je sud iznad zakonodavca”, rekao je Đulabić.

Smatra da će se novim Zakonom “uloga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa suziti u puko administrativno tijelo koje će u najvećoj mjeri administrirati imovinske kartice”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!