Pupovac nakon tučnjave u Vukovaru: “Država i vlast su teško pogriješili”

Vijesti 09. sij 202411:08 > 13:28 7 komentara

Skupina punoljetnih navijača napala je i pretukla maloljetnike u Vukovaru. Tim povodom Milorad Pupovac i Boris Milošević održali su press konferenciju.

“Ne identificira se pravilno što se dogodilo. Desetak djece je mirno hodalo gradom da bi napadači huligani čuli nekog od djece da govori ekavicom i to im je bilo dovoljno da ih počnu tući. Neki su pobjegli, neki nažalost nisu. Vidljivo je da su napadači huligani smatrali da mogu napasti fizički slabijeg, pretući djecu, da se mogu osjećati sigurno da im se ništa neće dogoditi.

Podsjetio bih na incident uoči Kolone sjećanja u Vukovaru prošle godine kad su napadnuti studenti iz Srbije u autu srpskih registracija, napadači su zaustavili auto nasred ceste i to pred policijom, napali ih smatrajući da im se ništa neće dogoditi. Očekujemo jasnu reakciju, prvenstveno policije, potpunu istragu, pronalazak svih napadača, pravilnu kvalifikaciju djela (nije tučnjava), primjereno kažnjavanje jer ovom nasilju treba stati na kraj.

Zato podržavamo prosvjed koji su roditelji najavili jer tome treba stati na kraj. Nadamo se da će se djeca oporaviti”, rekao je Boris Milošević.

“Nasilje u Vukovaru ima svoje političke pokrovitelje”

“Vukovar je grad razlika i različitih ljudi, po izgovoru jezika, etničkoj i vjerskoj pripadnosti, po političkim opredjeljenjima i navijačkim strastima. I to je bogatstvo, kao i u svakom drugom gradu. To se nažalost pretvara u povode za nasilje već godinama i to nasilje ima svoje političke pokrovitelje, političke poticatelje i ima toleranciju prema nasilju umjesto tolerancije prema razlikama. Vrijeme je da se u Vukovaru gradi tolerancija prema razlikama, a da se tolerancija prema nasilju pojedinih grupa koje uživaju neku vrstu zaštite od institucija države, da se s tim prestane.

Želimo da ljudi iz sfere politike ne potiču ekstremizam i ne koriste ekstremiste za obračune s drugim političkim grupacijama kao što je bio slučaj sa sprečavanjem našeg dolaska u Vukovar. Moguće je dio tih navijača bio među onima koji su nas čekali. Neka se danas ne prave kao da ne znaju ništa, itekako dobro znaju. Država, Vlada i njezine institucije ne mogu imati toleranciju prema ljudima koji narušavaju ono što je u sportu najbolje – takmičenje u miru, vještini, a ne u mržnji i nasilju. Želimo da ova djeca što prije ozdrave i da što prije prežive strašan šok i želimo da država počne konačno djelovati u skladu sa svojim pravilima i da ne bude blaga prema onima koji nisu prema djeci blagi i da svaki oblik netolerancije, bilo kroz pjevanje, ili slavljenje vatrenim oružjem, da jasno da do znanja da je to nedopušteno”, rekao je Milorad Pupovac.

“Odavno smo se izborili za mir u Vukovaru, sad godinama drugi rade na tome da Vukovar nije grad mira, nego grad nasilja. I to ne od većine nego manjine onih koji dobivaju podršku niskom formom interesa da bi održali atmosferu koja njima treba, ali gradu ne treba. Srbima ne treba, Hrvatima ne treba, nikome ne treba. Nadamo se da država, Vlada, vlast kao što očekuju i roditelji, sad će učiniti ono što treba – znati tko su naša djeca, a tko su nasilnici”, dodao je.

“Od 2019. upozoravamo na ovakve slučajeve i tražimo djelovanje. Uspjeli smo kod dijela populacije. Nismo uspjeli tamo gdje naša moć ne doseže, tamo gdje je to pod kontrolom gradske uprave i gdje država nije napravila ono što je trebala. Reći ćemo to na sastanku koji slijedi, na sastanku vladajuće većine”, istaknuo je Pupovac dodajući:

“Vlast i država su pogriješili, i u slučaju koji je naveo Milošević i kad su dopustili i svrstali se iza kolone u kojoj su bili simboli mržnje i poticanja na ansilje, a ne simboli pijeteta, Teško su pogriješili jer su ovakvi to doživjeli kao svoju pobjedu.”

“Razumijemo roditelje da su ogorčeni, ali važno je da sve to što se poručuje, a najveći dio su poruke mira i nenasilja. Vjerujem da će mnogi sugrađani sprske nacionalnosti biti zajedno sa svojim sugrađanima Hrvatske, kao što su djeca bila zajedno tu večer, na ulici, u školi. I neka tako bude što češće i što više, u što više prilika”, zaključio je Pupovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare