Raspudić o ‘covid free otocima’: Glupa i opasna ideja, izlažemo se i tužbama

Vijesti 19. tra 202111:26 > 12:48 0 komentara
N1

Saborski zastupnik iz kluba Mosta Nino Raspudić gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je govorio o ministru zdravstva i njegovoj mogućoj smjeni. Komentirao je i akciju 'covid free otoci', navodeći da je to opasna ideja te da se Hrvatska izlaže tužbama.

Govoreći o eventualnoj smjeni ministra zdravstva Vilija Beroša, Raspudić smatra da će to ovisiti o tome šteti li to HDZ-u uoči lokalnih izbora.

“Ne mislim da će to ići tako da će Plenković smijeniti Beroša nego da će sam Beroš reći da ne želi biti teret briljantnom premijeru i najuspješnijoj vladi pa on sam daje ostavku zbog loše komunikacije s obiteljskim liječnicima ili iz nekog drugog razloga. Predviđam taj scenarij. Ako procijene da im je pred izbore bolje ostavljati dojam homogenosti i čvrstine vlade, onda ga neće smijeniti, a tu većinu imaju”, kazao je Raspudić.

“Dva su razloga za smjenu ministra”

Komentirao je i kako je došlo do promjene percepcija ministra koji je najprije smatran superherojem, a sada mu je ugrožena pozicija.

VEZANE VIJESTI

“Dva su razloga zbog kojih jedan ministar treba biti smijenjen ili dati ostavku. Jedan je nesposobnost, kada se u njegovom resoru događaju problemi i propusti koji pokazuju da se loše upravlja sustavom. Ovdje je puno indikatora za to, od sustava cijepljenja pa sada problema s obiteljskim liječnicima, a možemo govoriti i o problemu duga prema veledrogerijama. Drugi razlog tiče se nemorala. Kod nas su to najčešće korupcijske afere, a ovdje imamo slučaj platforme CijepiSe. Moje informacije idu u smjeru da je ta platforma višestruko preplaćena, a ona ne funkcionira najbolje”, istaknuo je Raspudić.

Smatra da je pitanje samo hoće li se Beroša smijeniti prije ili nakon lokalnih izbora.

“Beroš je degradiran u samom startu. U Hrvatskoj se iz nekog razloga nije postupalo na početku koronakrize prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti nego po Zakonu o sustavu civilne zaštite. Policija, pendrek, Božinović je na čelu Stožera koji upravlja našim životima već godinu dana, a nije ministar zdravstva, kao što je to slučaj u većini drugih zemalja. To je prva problematična stvar na koju je Beroš sam pristao. Bio je poslušni super Vili kojemu su davali PR-ovski vjetar u leđa, tobože i djeca su ga tako crtala. Odluka je samo hoće li ga se riješiti prije ili nakon lokalnih izbora”, rekao je Raspudić.

“Covid free otoci” je glupa, opasna i štetna ideja

Govoreći o covid dodacima za umirovljenike, Raspudić navodi da je tu riječ o kupovini glasova pred izbore.

“Naravno da je riječ o predizbornoj kupovini glasova novcima državnog proračuna svih i još bih jednom apelirao na naše umirovljenike: dragi umirovljenici, uzmite lovu, ali nemojte glasati za HDZ”, poručio je Raspudić.

Komentirao je i akciju ‘covid free otoci’ prema kojoj bi se hrvatske otoke proglasilo sigurnima, a koja bi trebala pomoći spasiti ovogodišnju turističku sezonu.

“Odavno nisam čuo ništa gluplje od akcije otoci – covid free zona. Dva su argumenta zašto je to glupa, opasna i štetna ideja. Prva stvar, ako radite promidžbu za hrvatske otoke, radite antireklamu za sva druga jadranska turistička odredišta koja nisu na otocima. Druga stvar, koristiti izraz covid free za otoke može biti iznimno opasno jer što ako se u sezoni pojavi neki slučaj? Ne možete hermetički zatvoriti otoke, može netko donijeti koronu. Izlažemo se tužbama. A ako se javi jedan ili dva slučaja, konkurencija će jedva dočekati da udari tu promidžbu kako ljudi lažu”, smatra Raspudić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.