Reuters o Krku: Trebao bi biti primjer za Mediteran

Vijesti 18. lip 202122:43 > 19. lip 2021 17:52 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Otok Krk krenuo je u smjeru energetske samodostatnosti koju namjerava ostvariti do kraja ovog desetljeća, piše Reuters i dodaje kako ekolozi smatraju da bi on trebao biti primjer za Mediteran u smislu tranzicije k zelenoj i održivoj energiji.

Reuters navodi kako su prije nekoliko godina lokalni ekolozi naručili iz Njemačke studiju izvedivosti koja je pokazala kako Krk ima velik potencijal da u budućnosti bude energetski neovisan.

“60% sunčeve energije, 30% energije vjetra i 10% energije biomase”

“Studija pokazuje da bismo godišnje mogli proizvoditi 150 gigavat-sati (GWh) električne energije. Trenutno trošimo 112 GWh. Radi se o kombinaciji od 60% sunčeve energije, 30% energije vjetra i 10% energije biomase”, rekao je Vjeran Piršić iz ekološke udruge Eko Kvarner.

PROČITAJTE JOŠ

“Svake godine raste broj manjih solarnih postrojenja. Cjelokupni plan energetske samodostatnosti koštao bi nas oko 72 milijuna eura”, rekao je Piršić.

Otok trenutno proizvodi 10% ciljane solarne energije, no broj novih malih solarnih postrojenja raste za oko stotinu svake godine, piše Reuters.

Piršić navodi kako je cilj ekologa da Krk postane prvi mediteranski otok srednje veličine koji će postupno ukinuti emisiju ugljika i postići energetsku samodostatnost, prenosi Index.

“Vjerujem da možemo ostvariti ovaj cilj i prije 2030. Možda to ne bi bilo tako komplicirano da je u pitanju manji otok sa 100 ili 1000 stanovnika, ali to postaje pravi izazov po ljeti kada na Krku ima oko 20.000 stanovnika i oko 100.000 turista”, kazao je Piršić.

Financijski koncept

Izgleda da ne bi trebalo biti problema s financiranjem ovog projekta jer bi se sredstva povukla iz Europske unije i proračuna otoka te bi u njega uložili građani i tvrtke sa sjedištem na otoku koji podržavaju ovu ideju.

Među njima je i Dean Kosić iz lokalne tvrtke za gospodarenje otpadom Ponikve.

“Energiju dobivamo iz naše solarne elektrane, a 90% proizvedene energije trošimo u našim pogonima za razvrstavanje otpada, u našim poslovnim prostorima i za vožnju električnih automobila tvrtke”, rekao je.

Turistička zajednica Krka također podupire ovaj koncept zelene samodostatnosti.

“Već sada postoji mnogo turista koji biraju destinaciju za odmor prema tome kako se ona odnosi prema okolišu. Tu smo u prednosti s promocijom Krka kao destinacije koja posvećuje posebnu pozornost čistoj energiji i netaknutom okolišu”, rekao je Nedo Pinezić iz lokalne turističke udruge.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!