Rješavanje sudbine nestalih u Domovinskom ratu ostaje prioritet Ministarstva

Vijesti 31. pro 202107:20 3 komentara
Marko Prpic/PIXSELL, Ilustracija

Prioritet Ministarstva hrvatskih branitelja u idućoj godini i dalje će biti traganje za 1852 osobe nestale u Domovinskom ratu, a radi dodatnog jačanja sustava traženja - fokus će biti na integriranju i pozicioniranju hrvatskog modela traženja nestalih osoba.

Osnovno obilježje ovog modela je integrativni pristup koji uključuje koordinaciju svih kampanja usmjerenih na utvrđivanje sudbine nestalih osoba, a podrazumijeva – evidentiranje nestalih osoba, prikupljanje saznanja o nestalim osobama i lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica, ekshumacije masovnih i pojedinačnih grobnica, identifikaciju posmrtnih ostataka, pokop identificiranih žrtava, suradnju s obiteljima nestalih i nasilno odvedenih i suradnju s međunarodnim organizacijama.

U ovoj su godini u procesu traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu provedena cjelovita terenska istraživanja i probna iskapanja na 34 lokacije, ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 16 osoba, identificirana je 21 osoba, a najznačajnije postignuće je pronalazak masovne grobnice u Boboti.

U planu Ministarstva za iduću godinu je i predstavljanje Prijedloga zakona o osnivanju ustanove za smještaj braniteljsko-stradalničke populacije kojim bi se reguliralo osnivanje ustanove za pružanje usluge dugotrajnijeg smještaja.

Cilj je pomoći hrvatskim braniteljima koji nemaju osiguran smještaj, odnosno zbog svog stanja se ne mogu sami brinuti o sebi, niti imaju članove obitelji koji im u tome mogu pomoći.

Predviđen je i početak rada veteranskih centara u Šibeniku i Sinju te nastavak radova na izgradnji i opremanju veteranskih centara u Daruvaru i Petrinji, a riječ je o EU projektu vrijednom oko 330 milijuna kuna.

U centrima će se pružati sveobuhvatne usluge psihosocijalnog osnaživanja za više od 12 tisuća korisnika godišnje.

Kroz Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje 2021. do 2023. nastavit će se provoditi mjere aktivne politike zapošljavanja koje omogućuju izravno zapošljavanje i socijalno uključivanje hrvatskih branitelja.

Nastavlja se i digitalizacija arhivskog gradiva iz Domovinskog rata radi trajnog očuvanja gradiva iz tog razdoblja i lakše dostupnosti dokumenata potrebnih u postupcima ostvarivanja zakonski zajamčenih prava hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Taj se projekt financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (85 posto), do sada je obrađeno više od 80 posto gradiva, a završetak se očekuje se krajem lipnja 2023. godine.

Nastavlja se i sa stambenim zbrinjavanjem stradalnika iz Domovinskog rata, a u ovoj je godini stambeno zbrinuto 511 dragovoljaca – dodijeljeno je 149 stanova te isplaćeno 118 stambenih kredita i 244 financijske potpore.

MORH kreće s “uvođenjem” VBA Rafale

Nakon što je s Francuskom krajem studenoga potpisan ugovor o kupnji višenamjenskih borbenih aviona (VBA) Rafale, Ministarstvo obrane (MORH) u idućoj godini kreće s njihovim “uvođenjem” što podrazumijeva upućivanje pilota i tehničara na obuku kao i priprema izgradnje infrastrukture.

U planu je i predstavljanje novog Dugoročnog plana razvoja Hrvatske vojske za iduće desetogodišnje razdoblje, kao i isporuka helikoptera Black Hawk za Hrvatsku vojsku.

Proračun Ministarstva u idućoj će godini iznositi 6,906 milijardi kuna, a uz troškove rate za avione, taj će novac biti iskorišten za izgradnju potrebne infrastrukture, a nastavit će se, ističu iz MORH-a, s opremanjem i modernizacijom svih grana Hrvatske vojske te daljnjim poboljšanjem statusa i materijalnih prava vojnika.

Pripadnici Hrvatske vojske tijekom cijele su ove godine bili na pomoć lokalnoj zajednici i civilnim institucijama, posebno nakon potresa, a angažirani su i tijekom protupožarne sezone te za hitni zračni medicinski prijevoz, kao i u borbi protiv pandemije covid-19.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare