Sessa o Mamiću: Ljuti me da se takvom čovjeku, kriminalcu, bezrezervno vjeruje

Vijesti 30. tra 202115:16 > 15:34 0 komentara
đuro sessa
N1

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa komentirao je danas odgovor Vrhovnog suda ministru Ivanu Malenici, otkrio je kako doživljava situaciju Mamić, a govorio je i o izboru novog predsjednika Vrhovnog suda kao i svom sinu, koji je također sudac.

“Pismo koje je danas poslano ministru zapravo je zaključak Kaznenog odjela Vrhovnog suda RH vezano za problem koji se u pitanju naznačio. To nije moje pismo, nego Kaznenog odjela i oni su elaborirali situaciju, pokazali gdje postoji zakonska praznina i na koji se način ona može riješiti”, rekao je Đuro Sessa i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Na nama nije da diktiramo neko rješenje, nego da predložimo više mogućnosti, a na zakonodavcu je da odluči koji od tih modela je prihvatljiviji. Istaknuo bih da je Kazneni odjel upozorio i na standarde Europskog suda za ljudska prava o kojima treba voditi računa kad se o ovoj praznini bude raspravljalo.”

Na pitanje što se njemu čini kako bi novi model, vezan uz problematiku osiguranja prisutnosti okrivljenika tijekom kaznenog postupka, treba izgledati, Sessa je rekao:

“Meni se čini da uvijek treba prepustiti sudu da procjeni postoje li okolnosti koje bi opravdavale mjere koje ograničavaju slobodu građana. Sudu treba ostaviti zadnju riječ u toj procjeni. Mehanička rješenja koja bi automatski dovodila do ograničavanja slobode, mislim da ne bi bila dobra niti u duhu Europske konvencije za ljudska prava.”

Na pitanje hoće li se ponovno javiti na natječaj za predsjednika Vrhovnog suda, kazao je da svoju odluku već objavio:

“Ja o sebi pretenciozno mislim da sam ozbiljan čovjek i ako sam već jednom rekao da neću, jer moja kandidatura očito ne bi bila prihvaćena, nemam namjeru ponovno se javljati jer bi moja prijava ionako prošla beskorisno pa sam odlučio da neću.”

Mamićeve optužbe

Na optužbe Zorana Mamića o korupciji u sudstvu i tome da je i njemu “nosio novce”, Sessa kaže:

VEZANE VIJESTI

“To sam već komentirao 2019. i sad opet. Nikakvih kontakata između mene i g. Mamića nije bilo, nego jedan jedini put, prije 18 ili 19 godina, kad je došao na Općinski sud u Zagreb kao stranka i to je naš jedini kontakt. Niti mi je išta nudio, niti sam ja tražio, niti mi je davao, niti sam ja uzimao. To je bezočna laž koja u stvari predstavlja nasilje nadamnom i mojom obitelji.”

Međutim, Sessa ističe da zasad nema mehanizama za tužbu:

“Kleveta u Bosni i Hercegovini nije kazneno djelo, a da bi se tužilo u Hrvatskoj, treba uvjet dvostruke kažnjivosti, a to znači da je to kazneno djelo i u Hrvatskoj i u BiH. Tako da nemam mogućnosti tražiti pravnu zaštitu u kaznenom postupku, a za građanski postupak imam tri godine vremena, za eventualnu naknadu štete. Koga to ne bi ljutilo? Ljuti me da se to uzima zdravo za gotovo i da se jednom takvom čovjeku, kriminalcu, osuđeniku, bezrezervno vjeruje na temelju njegovih fantazija.”

Smatra da ponašanje osječkih sudaca nije bilo primjereno: “Njihovo ponašanje prije, poslije i za vrijeme postupka svakako je apsolutno nedopustivo, ali generalizacije nisu dobre i pustimo tijela koja vode postupke u vezi s tim sucima, neka dovrše u normalnoj atmosferi pa ćemo vidjeti što je istina, a što ne. Ne bih se htio u to upuštati.”

Izbor novog predsjednika VS-a

Komentirajući dalje izbor novog predsjednika Vrhovnog suda rekao je da je loše što se još nitko nije javio, no do roka u ponedjeljak još ima vremena. “Kad sam se ja javio, rekao sam da je potrebno da se javi još netko. Teza da nisam dozvolio nikome da se javi potpuno je pogrešna. Zašto se drugi suci nisu javili, mogu reći da su valjda mislili da sam dobar predsjednik Vrhovnog suda. Ali to je iza mene, prepuštam kolegama da procjene hoće li se javiti.”

Dodaje da se u njegovom mandatu smanjio broj neriješenih predmeta: “Teško je govoriti o sebi, ali Vrhovni sud, kad sam preuzeo dužnost, imao je gotovo 18.000 neriješenih predmeta koji su se nagomilavali sve ove godine kad je predsjednik bio Hrvatin koji je očito bio dobar predsjednik za njih. U mom mandatu broj neriješenih predmeta se smanjio za 5.000 predmeta. Tako da mislim da smo kroz interne organizacije rada uspjeli bitno smanjiti zaostatke.”

Nepotizam u sudstvu

Upitan za optužbe o nepotizmu u sudstvu, Sessa je rekao:

“Mislim da je postotak djece sudaca u sudstvu vrlo mali, a predsjednik Milanović je vjerojatno ciljao na mog sina. On se natjecao za suda Trgovačkog suda kao i ostali, birala su se četiri suca, on je bio 3. po broju bodova prije samog izbora. Da je bio ispod toga, sigurno bi povukao molbu, a s ozbirom da je bio među četiri prva, ne vidim razlog zašto bi se trebao povući i biti izabran. Možete pitati na Trgovačkom sudu i vidjet ćete da njegov dosadašnji rad pokazuje da je opravdao povjerenje koje mu je DSV ukazao.”

Dodaje da ni u ovoj temi ne treba generalizirati:

“Treba pogledati svaki slučaj posebno, dokumente DSV-a i razloge zašto je netko imenovan. Generalizacija općenito nikako nije dobra i izvlačenje zvučnih primjera vezanih uz javnosti poznate osobe, nije nikako dobro.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!