Sindikat pisao HZJZ-u: Konačno provedite cijepljenje prosvjetnih radnika

Vijesti 05. svi 202111:15 0 komentara
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Sindikat hrvatskih učitelja poslao je Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo dopis vezan uz prioritetno cijepljenje prijavljenih prosvjetnih radnika.

Njihov dopis prenosimo u cijelosti.

“Poštovani, zbog mnogih upita s terena molimo da u što kraćem roku organizirate i provedete prioritetno cijepljenje prosvjetnih djelatnika koji su se za to, putem škola, prijavili još prije nepuna tri tjedna.

Ne samo da je prioritetno cijepljenje trebalo biti provedeno mnogo ranije, već se ovim postupkom u potpunosti krši Plan cijepljenja koji je donesen još 23. prosinca 2020. godine. Sve to ukazuje samo na činjenicu koliko je državi doista bitno obrazovanje i zaštita svih dionika u školstvu.

Samo u Sisačko-moslavačkoj, Primorsko-goranskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji cijepljenje je privedeno kraju, no 9 županija još uvijek nema informaciju o terminu cijepljenja prijavljenih zaposlenika (Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Šibensko-kninska, Istarska, Zadarska i Dubrovačko-neretvanska županija). U ostalim županijama ili se tek počinje s najavama za cijepljenje ili je ono samo djelomično provedeno.

Primjer loše organizacije svakako su i Grad Zagreb te Zagrebačka županija. Tamo se, kao i u mnogim drugim županijama, moralo, u vrlo kratkom roku prijaviti za cijepljenje, no velik dio prijavljenih još uvijek čeka svoj red. Neki od prijavljenih, koji su dobili termin, odustali su jer nije bilo moguće saznati koja su cjepiva na raspolaganju. Resorno ministarstvo od svega se ograđuje jer provođenje i nije u njihovoj nadležnosti, a kako nam javljaju s terena, iz Gradskog ureda za obrazovanje rečeno je da ih se ne zove i ne šalju im se upiti u vezi cijepljenja. U Zadarskoj županiji tako se navodi da prioritetno cijepljenje prosvjetara načelno ne planiraju (osim ako se ne organiziraju subote, što zapravo ništa ne znači) te na terenu i dalje naglašavaju da je bolje prijaviti se preko liječnika obiteljske medicine jer će tako svi prije doći na red. Čemu onda silna birokracija, popisivanja i tablice osim da su sami sebi svrha?

Ponavljamo da svatko treba imati pravo na izbor hoće li se cijepiti te se svačiji izbor mora poštivati, no svojim postupcima HZJZ onemogućuje onima koji se, kao prioritetna skupina, izabrali cijepiti da to svoje pravo i ostvare”, poručuju iz sindikata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.