Slovenska vlada za još pola godine produljila kontrole na granici

Vijesti 16. stu 202310:48 0 komentara
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Slovenska vlada bi danas trebala odlučiti o prijedlogu produljenja nadzora granice s Hrvatskom i Mađarskom nakon 21. prosinca za šest mjeseci. Taj je prijedlog naknadno uvršten na dnevni red današnje sjednice Vlade. Policija je zadnji put 14. studenog predložila produljenje graničnih kontrola za još 20 dana.

Jedva mjesec dana nakon što je Slovenija uvela pojačane kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom, policija je predložila produljenje graničnih kontrola za još 20 dana.

No, kako je u utorak pojasnio ravnatelj Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin, nakon 21. prosinca mora se pripremiti još jedna zakonska osnova za produljenje nadzora.

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala odlučiti o prijedlogu produljenja granične kontrole s dvjema državama za dodatnih šest mjeseci od 21. prosinca. Kako javlja N1 Slovenija, ovaj prijedlog je uvršten na dnevni red. Moraju potvrditi i prijedlog policije od 14. studenoga za prvo produljenje nadzora za još 20 dana.

Portal 24ur.com prvi je izvijestio o prijedlogu produljenja granične kontrole.

Ove godine policija je do 13. studenoga obradila 52.506 ilegalnih prelazaka državne granice, uglavnom državljana Afganistana, Maroka, Pakistana, Bangladeša i Rusije. Dobrih 50 tisuća prelazaka bilo je na granici s Hrvatskom, rekao je. Značajan porast dolazaka zabilježen je u ljetnim mjesecima od srpnja do rujna.

U listopadu se situacija malo smirila, kazao je u utorak Gašperlin, napomenuvši da su brojke i dalje visoke – oko tisuću ilegalnih transfera tjedno.

Slovenija je ovu mjeru uvela 21. listopada nakon odluke Italije da kontrolira slovensku granicu. Slično Italiji, Slovenija je među razlozima za odluku o ponovnom privremenom uvođenju nadzora navela prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te sprječavanje terorizma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!