Slovenski infektolog hvali našu strategiju cijepljenja: Države mogu učiti od vas

Vijesti 18. sij 202117:46 > 19:11 1 komentar

Andrej Trampuž infektolog je u Berlinu. U Newsroomu N1 Televizije govorio je o tome kako ocjenjuje strategiju borbe Hrvatske protiv pandemije, cijepljenju protiv koronavirusa te "covid putovnicama".

Slovenski infektolog s adresom u Berlinu Andrej Trampuž pozitivno ocjenjuje strategiju Hrvatske u borbi protiv koronavirusa. “Hrvatska je uzela dobru strategiju u ovoj pandemiji i to se vidi prema brojkama koje idu dolje”, kazao je. Smatra, međutim, da bi prvi na popisu za cijepljenje trebali biti stariji, bolesni i druge ranjive osobe.

VEZANE VIJESTI

Mjere se, smatra, moraju nastaviti, bez obzira na pad broja novozaraženih. “I dalje treba nastaviti s mjerama, jer kad se olakšava onda će brojke ići gore. U Njemačkoj brojke padaju, a ipak od danas idu strože mjere”, smatra Trampuž.

Svi bismo željeli da cijepljenje ide brže, kazao je, ali također smo znali da na početku cijepljenja neće biti dovoljno doza, kaže.

“Nadam se da će uskoro biti i novih cjepiva. Sve države imaju taj problem da nemaju dovoljno cjepiva. Da, države koje su individualno kupovale od proizvođača imaju bolju situaciju nego Europa, ali ako bi svaka država u Europi radila za sebe, onda manje države kao Slovenije ili Hrvatska možda ne bi dobile ništa za sebe. Također, ako radimo zajedno, imamo više podataka koje možemo dijeliti i ako se pokaže da ima neki problem i tu isto tako Europa može raditi zajedno”, smatra infektolog.

“Hrvatska je dobra u vakcinaciji, tako da puno država može učiti od nje kako da to logistički naprave”, također je istaknuo.

Međutim, ne slaže se s implementacijom tzv. “covid putovnica”. “Mislim da je to pogrešno, da se napravi privilegija za one koji se cijepe. Svatko sam može odlučiti hoće li se cijepiti ili ne, to je više moralno pitanje”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare