Slovenski infektolog Trampuž za N1: Pooštrite mjere ili nam prijeti treći val

Vijesti 13. velj 202114:31 > 15:19 0 komentara
N1, Ilustracija

N1 je razgovarao s glavnim infektologom najveće bolnice u Europi, koja zbrinjava 3.500 pacijenata. Prof. dr. Andrej Trampuž, šef je Odjela za kiruršku infektologiju Sveučilišnog Kliničkog centra Charite u Berlinu. Ovaj stručnjak, kliničar, naglašava tri ključne stvari - novi sojevi mogu donijeti treći val pandemije, kritizira političare što stanovnicima ne govore istinu te značaj pooštravanja epidemioloških mjera. Sve što govori temelji se na njegovom iskustvu i radu direktno s pacijentima zaraženim, sada već mutiranim virusom.

Doktore Trampuž, Vi ste progovorili, prvi, čini mi se, o trećem valu – je li to realnost i što ga može uzrokovati?

U ovoj pandemiji pojavile su se nove mutacije virusa koje se puno brže šire, nego što je bio izvorni virus. Zbog toga, ako ne zadržimo ove mjere koje imamo do sada, onda će doći do trećeg vala. Do novog vala, koji će možda biti snažniji od drugog vala. Opet će doći do eksponencijalnog rasta i to bi bila katastrofa. Zbog toga je važno da u sljedećim tjednima još pooštrimo mjere, da ne otvaramo granice, nego pooštrimo režim na granicama da bismo spriječili širenje virusa te da se ove nove mutacije ne prošire. I da preživimo s ovim strožim mjerama dok ne cijepimo dovoljno ljudi.

VEZANE VIJESTI

Političari bi napravili grešku, ako bi sada, pošto su se brojevi krenuli smanjivati, počeli otvarati sve, jer onda će se brzo proširiti ovi mutirani sojevi. I stvarno nas brine da bi se te mutacije virusa onda proširile kod mlađih ljudi, tako bismo kod mlađih vidjeli teške smrtne slučajeve. To moramo pod svaku cijenu spriječiti.

Imate li već u Njemačkoj u Vašoj bolnici slučajeva novih mutiranih sojeva virusa?

Da imamo, nažalost, i kod nas kao vjerojatno u svim državama. Ne samo britanske sojeve, nego i brazilski i južnoafrički . Većina država to i ne zna jer se većina virusa ne sekvencionira. Samo ako se sekvencionira onda se može vidjeti je li to izvorni virus ili je to neka nova mutacija. Kod nas u bolnici gdje ja radim imamo nove sojeve. Vrlo smo oprezni. Još oštrije mjere poduzimamo i stavljamo sve kontakte u karantenu. I ja sam bio u karanteni 14 dana, jer sam imao kontakt s prvim pacijentom s britanskim sojem. Iako je bio odmah izoliran virus se već prenosio i na drugo medicinsko osoblje, zbog čega vidim koliko je opasan postao i mogu reći da vjerojatno to nije posljednja mutacija, nego će i dalje mutirati. U prosjeku dva puta tjedno imamo jednu novu mutaciju i tako je moguće da će biti virusa koji se još više prenose. Kakva je to opasnost možemo vidjeti u Portugalu, gdje je 60 posto od svih slučajeva zaraze koji su preplavili Portugal ova britanska varijanta. A možemo vidjeti nešto slično u Austriji, u Tirolu, gdje je došlo do epidemije južnoafričkog soja koji se u nekoliko dana proširio na više od 400 ljudi, zbog čega su kompletno izolirali ovaj dio Austrije. Nitko nije mogao napustiti taj dio, osim ako ima negativan PCR test što neće spriječiti širenje, jer testovi nisu 100 posto sigurni i može biti da su ljudi koji imaju negativan test već inficirani i virus prenose. Tako da je jedini način da spriječimo treći val, da svi sada još pooštrimo mjere.

Spomenuli ste političare, vlasti i rekli da je važno da sada kažu otvoreno kakva je situacija. Što to znači?

Važno je da političari kažu sada otvoreno kakva je situacija i da stojimo ispred trećeg vala, ako se otvaramo. Nažalost, mnogi političari sada govore ljudima da se ne trebaju brinuti, time stavljaju u rizik stanovnike, virus se počinje širiti. Sada bi bilo dobro da se otvoreno kaže kakva je situacija i da se dobrom komunikacijom obrazloži zašto. Znači, nije to neka kazna ili da se samo uvede neki policijski sat i slično, nego da im se kaže – gledajte imamo problematičnu situaciju, doći će sigurno nove mutacije, to je samo pitanje vremena i bolje da se sada pripremimo za to, lakše će biti, jer ako smanjimo broj novih infekcija u najboljem slučaju na nulu, bez ijednog novog slučaja, onda možemo otvarati. Ali ako sada počnemo otvarati, bit će veliki problem. Znači, opet smo na početku kao što smo bili u prosincu ili studenom prošle godine.

Trampuž na kraju razgovora poručuje da u Njemačkoj svaki dan bilježe strašne brojke – između 500 i 1.000 smrtnih slučajeva. Zdravstvo velike sile je bespomoćno.

I zato za N1 još jednom apelira: “Stvarno nemamo oružje protiv korone. Zato je toliko važno da spriječimo svaku novu infekciju i da dođemo do cjepiva što je ranije moguće.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!