Što ugovor o kupnji vojnih aviona Rafale od Francuske donosi Hrvatskoj?

Vijesti 25. stu 202121:30 > 22:56 1 komentar
Damir SENCAR / AFP

Najprije potpisi, uz zvona s Markovog trga i pljesak okupljenih. A zatim i prelet dva Rafalea iznad Zagreba kao najava eskadrile od 12 ovakvih, desetak godina starih aviona, koji bi u Hrvatsku trebali početi stizati za tri godine.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković kaže da takve nitko nema, od Njemačke do Grčke. Francuski predsjednik Emmanuel Macron kaže da je ovo cement buduće suradnje.

Koji su sve sastojci tog francuskog cementa, još uvijek se ne zna. Francuski izvori tvrde da će avioni biti opremljeni radarima starije generacije, nitko ne spominje protubrodske rakete iako je predsjednik Vlade danas govorio i o zaštiti mora. Zna se cijena – milijarda eura plus PDV. I zna se da svi s oprezom pogledavaju prema velikom bratu s druge strane Atlantika, strahujući da se ne naljuti.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović govori da je ovo novi iskorak, ali da suradnja s Amerikom – ostaje.

Zlobnici će reći, već smo gledali nalete aviona koje na kraju nismo kupili. No, pokušaj nabave izraelskih Baracka nikad nije došao ovako daleko – bivši ministar nakon današnjeg pokaznog leta kaže da mu nije žao zbog ovakvog raspleta.

“Počelo je u moje vrijeme, drago mi je da je gotovo”, govori Damir Krstičević.

A može li ovo biti i nešto više od vojno-zrakoplovne priče. Može – možda!

Ugovori su potpisani, dogodine ćemo uplatiti i prvu ratu, počinje i obuka pilota. Do sada nismo uspijevali ove skupe poslove dodatno iskoristiti, ali uvijek postoji prvi put.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare