Stručnjak o avionima: Donesena je odluka koju samo možemo pozdraviti

Vijesti 28. svi 202113:53 0 komentara
N1

Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost i vojna pitanja u N1 studiju uživo komentirao je nabavku vojnih aviona.

“Ako dobijemo, bilo francuske Rafale ili američke F16, u svakom slučaju će biti uspješno. Bez obzira na to koje zrakopolove Hrvatska kupi, mi ćemo biti na dobitku”, rekao je na početku, prije nego što je premijer andrej Plenković objavio da Hrvatska kupuje Rafale.

VEZANA VIJEST

Usporedio nas je i s Bliskim istokom:

“Prije nekoliko dana završio je oružani sukob na prostoru Bliskog istoka, imali smo prilike jasno vidjeti kako je prošla strana kja je bila slabije opremljena i organizirana. Rebulika Hrvatska ne smije biti pojas Gaze, a Srbija ne smije biti balkanska inačica Izraela”, rekao je

Možemo mi povlačiti paralele kako hoćemo, ali to je bila činjenica i vidjeli smo kako izgleda taj sukob i definitivno moramo imati snažnu, vrlo organiziranu, osposobljenu, opremljenu i motiviranu vojsku”.

Govorio bi i zašto bi nova opremna bila bitna:

“Za početak bi odvratila potencijalnog agresora od napada ili bi mu zadala poprilične glavobolje. Dok se ne bi mobilizirale snage koje bi uzvratile punom mjerom kako treba biti”.

Govorio je i o cijeni:

“Sve što morate imati košta. Ako želite sigurnost ona košta, sigurnost je roba na tržištu kao i cipela i hrana. Bez hrane ne možete, isto tako bez sigurnosti Hrvatska neće moći. Hrvatska je turistička zemlja i turizam ide tamo gdje je sigurno”, rekao je.

Osvrnuo se i na članstvo u NATO-u:

“Činjenica je jedna, NATO savez je na neki način definirao standard za 2% BDP-a za svaku zemlju članicu. Nažalost mi smo još jako daleko od toga. Što se tiče naoružanja i opreme moram naglasiti, Hrvatsku neće braniti NATO, sami ćemo, ali NATO nam može pomoći. Nemojmo imati iluzije po tom pitanju”.

U nastavku je govorio i o Bjelorusiji koja je prizemljila avion Ryanaira kako bi uhitili novinara:

“Pa prije svega to se može nazvati gusarskim činom, to je čin zračnog gusarenja. To nije dozvoljeno po međunarodnom pravu i mislim da bi trebao uslijediti adekvatan odgovor EU. Sankcije koje bi trebalo pojačati su možda čak i zabrana leta preko Bjelorusije jer to se u suvremenim okolnostima ne radi”.

Nažalost rat je sastavni dio ljudske povijesti i civilizacije. Kao što možemo vidjeti cijela povijest ljudskog društva je povijest u kojoj se izmjenjuje ratno i mirnodopsko stanje. Nije tako bilo prije 30-ak godina. To je razmjerno malo razdoblje u kojem smo imali jedno vrlo ružno iskustvo i ne bih volio da se ono ponovi onako kako smo ga imali, odnosno da ga dočekamo praznih ruku”.

Nakon premijerove objave da kupujemo rafale, rekao je:

“Prije svega donesena je odluka i možemo je samo pozdraviti, to je bilo vrlo bitno. Sada je samo treba implementirati i nadam se da kod toga neće biti ozbiljnijih poteškoća. Drago mi je da je odluka donesena i da je hrvatsko ratno zrakoplovstvo zadržano kao jedan od bitnih, temeljnih komponenti obrane Hrvatske.

Ne znam detalje sporazuma, ne znam kako su dogovorili tehnički dio i kada će početi stizati, kakva će biti obuka pilota. To su sad tehnički detalji koji su vjerojatno već razrađeni”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!