Suradnja na pomolu? Novi Tomaševićevi suradnici bliski HNS-u i GLAS-u

Vijesti 14. ožu 202310:00 0 komentara
N1, Ilustracija

Nakon što je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević krajem veljače imenovao četvero novih gradskih pročelnika, od toga dvoje povezano s bivšim strukturama HNS-a i Glasa Anke Mrak-Taritaš, postavlja se pitanje o potencijalnoj novoj koaliciji na pomolu za iduću superizbornu godinu - onoj platforme Možemo!, SDPa, HNS-a i Glasa, piše Jutarnji list.

Ana Pavičić Kaselj, sada pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, bila je pomoćnica bivšeg HNS-ova ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, a Stanko Kordić, sada pročelnik Gradskog ureda za obnovu, bio je tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja u vrijeme HNS-ove ministrice graditeljstva Anke Mrak-Taritaš.

Tomašević je prilikom imenovanja naglasio da su na ključna mjesta birali nestranačke ljude, da je od 11 novih gradskih pročelnika i dvoje novih ravnatelja ključnih ustanova Gradske uprave samo njih dvoje u nekoj stranci – Kordić u Glasu MrakTaritaš, a Dražen Lučanin u Možemo!, piše Jutarnji list.

Anka Mrak-Taritaš odbacuje tvrdnje da su ova imenovanja uvod u neke buduće suradnje. Kaže da nije u komunikaciji s Tomaševićem, a na pitanje je li otvorena za neke buduće pregovore s Možemo! na nacionalnoj razini, Jutarnjem je odgovorila da – jest.

Što se tiče suradnje Možemo! i HNS-a, sadašnjih koalicijskih partnera HDZ-a, HNS-ov saborski zastupnik Predrag Štromar rekao je da, koliko on zna, “razgovora između Možemo! i HNS-a nije bilo”, ali da je sve moguće.

Što se tiče SDP-a, Tomašević se i u nekim prijašnjim imenovanjima koristio i njihovim kadrom.

Ipak, odnos SDP-a i Možemo! u Gradu je bio turbulentan. Nakon što je prvotnu suradnju raskinuo bivši šef zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac, koji je zbog tog poteza, napravljenog mimo znanja vrha stranke, ubrzo i izbačen iz SDP-a, suradnja je SDPa i Možemo! obnovljena početkom ove godine, kada je na čelo gradskog SDP-a došao Branko Kolarić. Izvori koji su tada sudjelovali u pregovorima s Možemo! kažu da se suštinski taj novi sporazum i ne razlikuje bitnije od onoga koji je u rujnu lani raskinut, ali to nije niti osobito važno jer je, prema nekim spekulacijama, gradska suradnja ionako uvod u suradnju na nacionalnoj razini.

O suradnji SDP-a i Možemo! na nacionalnoj razini iz SDP-a nema komentara. Međutim, saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić rekla je da “zasad nikakvih razgovara niti pregovora nije bilo”, piše Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!