Tko odlučuje o etici dužnosnika? “Tim pravcem se nije trebalo ići”

Vijesti 11. svi 202218:07 > 18:15 0 komentara
N1

Član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Davorin Ivanjek bio je gost Newsrooma. Pričao je o novom Etičkom kodeksu ponašanja državne dužnosnike i ulozi Povjerenstva u tome.

Podsjetimo, u utorak su iz GONG-a poručili da je u Kodeksu ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti kojeg je donijela Vlada, od pet članova samo dvoje nezavisnih stručnjaka, pa, tvrde, izgleda da državni dužnosnici sami ocjenjuju etičnost vlastitog ponašanja i samo sebe nadziru.

“Kodeksom su propisana načela zaštite javnog interesa i očuvanja povjerenja građana i građanki, pravila uzornog ponašanja i racionalnog korištenja javnih resursa. Međutim, od pet članova Vijeća koje će nadzirati provođenje Kodeksa, bit će samo dvoje nezavisnih stručnjaka”, istaknuo je GONG.

Ivanjek kaže da je Povjerenstvo cijelo vrijeme smatralo da ono ima elemente i etičko tijela.

“S jedne strane, takva etička načela nisu etička načela u Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, a s druge strane su etička načela u Etičkom kodeksu za državne dužnosnike”, ističe.

Kaže da u Hrvatskoj imamo dvije vrste sukoba interesa.

“S jedne strane imamo sukob interesa kao upravno-pravnu povredu, koja je ostavljena Povjerenstvu. S druge strane imamo sukob interesa kao povredu etike. Svi stručnjaci koji se bave integritetom, sukobom interesa i etikom znaju da su to neodvojivo povezani pojmovi i vrlo su bliski”, govori Ivanjek.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je, podsjeća Ivanjek, osnovano kao preventivno tijelo.

“Svrha povjerenstva nije penalizacija, nije donošenje postupaka gdje ćemo uvrđivati sankcije, nego da preveniramo ponašanje dužnosnika da se ne nađu u sferi sukoba interesa. Sad smo dobili predpreventivno tijelo preventivnog tijela i moramo reći da nas je to začudilo”, rekao je.

Kaže da će sada pojedini dužnosnik birati hoće li tražiti mišljenje od Povjerenstva ili Vijeća koje proizlazi iz novog Etičkog kodeksa.

“To je zapravo jedna pravna nesigurnost i smatramo da se tim pravcem nije trebalo ići. Nismo bili konzultirani prilikom izrade tog kodeksa. Osamdeset posto tog kodeksa čine odrebe o sukobu interesa”, kazao je Ivanjek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!