Tomašević nakon sastanka s Vanđelićem: Idemo u novu eru suradnje

Vijesti 18. lip 202112:36 > 13:05 0 komentara
tomislav tomašević, damir vanđelić
N1

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić održali su press konferenciju nakon sastanka na kojem je glavna tema bila obnova Zagreba i okolnih županija pogođenim potresom prošle godine.

Damir Vanđelić je rekao da je sastanak bio konstruktivan te da su “razmotrili uska grla koja postoje u obnovi Zagreba, dogovorili mjere koje treba poduzeti da se ubrza obnova”, te je naglasio da je zadovoljan sastankom.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje kako grad može ubrzati proces, Vanđelić je rekao: “Grad može to napraviti i radi, to se vidi na stranici na kojoj pratimo procjene oštećenja zgrada. Ubrzana je procjena oštećenosti zgrada i u roku od 10 dana sve prijavljene zgrade bit će pregledane i unesene u bazu. Očekujem s obzirom na sastanak da Zagreb oformi mobilne timove koji će građanima, koji nisu podnijeli zahtjeve, pomoći da to naprave.”

Od potresa je prošlo više od godinu dana, no šteta se još procjenjuje: “Obnova ne ide tempom koji bi zadovoljavao bilo koga. Zakon o obnovi je napravljen tako da građani podnose zahtjeve, ministarstvo ih obrađuje i donosi odluke. Fond je zaprimio s jučerašnjim danom 20 odluka, od toga su tri za rušenje (dvije smo proveli, treća se uklanja sljedeći tjedan) i ostalo su isplate novčanih naknada. Ukupno je 605 isplata napravljeno. Fond sad nema zadataka koji se tiču konkretne obnove. Usko grlo je sad u pisanju odluka, a ono će se seliti i vjerojatno će biti Fond koji se za to vrijeme mora ekipirati da obrađuje i do sto javnih nabava dnevno.”

Istaknuo je da je stiglo 11.400 zahtjeva građana, a uklonjene su tek tri kuće. “Treba povećati broj odluka, to je pitanje za Ministarstvo. Svaki dan bi trebalo dolaziti 80 odluka ako ih želimo sve do kraja godine. Zasad dobijamo jednu do dvije tjedno”, rekao je Vanđelić.

Tomašević: U nekoliko tjedana riješit ćemo nepregledane objekte

Nakon njega riječ je uzeo gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je se zahvalio Vanđeliću što je pristao na sastanak.

VEZANE VIJESTI

“Najavio sam već da nakon izbora dolazi nova era i da će Zagreb biti dobar partner svim institucijama uključenim u obnovu. Razgovarali smo o izazovima gdje Zagreb može pomoći. U nekoliko tjedana ćemo riješiti objekte koji nisu pregledani, to smo već krenuli raditi.

Imamo izazov vezan za građevinski otpad koji nastaje u većem opsegu zbog obnove. Tu nalazimo rješenje s Ministarstvom graditeljstva i zaštite okoliša i uvjeren sam da ćemo u 10 dana imati privremeno rješenje za odlaganje i reciklažu.

Izazov su i mobilni timovi da pomognemo ljudima u ispunjavanju zahtjeva. Dodatni izazov je privremeni smještaj stvari za ljude kojima kreće obnova, moramo naći rješenje skladišta”, rekao je Tomašević.

Istaknuo je da očekuje podršku države: “Očekujem podršku države i da to riješimo u roku od desetak dana. Zagreb ima dovoljno ljudskih kapaciteta da se privremeno rasporede ljudi, napravit ćemo sve što možemo. Glavne poluge moći su na strani države, ali vjerujem da idemo u novu eru suradnje i da će se stvari ubrzati.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!