U Imotskom uskoro spomenik Mercedesu: “Iseljenici su prve novce uložili u auto da pokažu svoj rejting”

Vijesti 22. velj 202419:43 0 komentara

U tijeku je izrada dugoočekivanog spomenika Mercedesu u Imotskom koji se radi kao hommage onima koji su iselili iz grada i otišli trbuhom za kruhom, uglavnom u Njemačku. O spomeniku se priča od 2019. i njegova izrada se konačno bliži kraju, a kako napreduje, provjerila je naša Vesela Šegvić Kordić.

U razgovoru s Ivanom Topićem, inicijatorom izgradnje spomenika, otkrivamo da na njemu radi devet studenata iz cijelog svijeta, zajedno sa svojim mentorima. Radi se o Mercedesu 115.

“Došli smo na ideju slučajno”, rekao je Ivan Topić i dodao: “Ovo je čežnja Imoćana još od šezdesetih kad su iseljavali. Prve novce su uložili u Mercedes, dovezli ga da pokažu da su sposobni, da pokažu svoj rejting, da su stabilni ljudi. Danas u čast iseljenicima radimo Mercedes, a što drugo? Zahvaljujući njima imamo tople domove, naša su djeca obrazovana, pokazat ćemo im veću ljubav nego oni nama.”

Mercedes je šezdesetih, barem na našim prostorima, bio simbol odlaska na rad u inozemstvo, simbol potrage za boljim životom. “Nije bilo prostora ovdje zaraditi. Na sve načine se išlo preko granice. Preko 90 posto je uspjelo, a onih 10 posto ne bi uspjelo nigdje. 8. lipnja je otvaranje spomenika. To je velika ljubav koju želimo pokazati.”

Spomenik se radi od imotskog kamena i bit će sastavljen od 12 dijelova. Topić ističe i da nitko ne radi volonterski, da se financiraju sponzorima. Na pitanje je li bilo teško pronaći sponzore, odgovara:

“Projekt stoji manje od 50.000 eura. U povojima smo s financijama, sponzori se javljaju sami. Kad stavimo prvi dio spomenika, sigurno će ih se javiti više ili ćemo za rukav potegnuti.”

N1

Dodaje da su komentari građana 90 posto pozitivni, a za one negativne kaže: “Ima nekih anonimnih komentara na mrežama. Njih nekoliko traži manu u svemu i svakom, hvale samo sebe.”

Očekuju, ističe, oko 20.000 posjetitelja na otvaranju, a dotad bi u funkciji trebala biti i suvenirnica. U njoj će, napominje, raditi samo invalidi s minimalno 50 posto invaliditeta. Dodaje i da su davno tražili odobrenje Mercedesa:

“Bili su tu, zainteresirani su, doći će na otvorenje. Taj dan će biti blokiran grad, preusmjerit će se promet i granični prijelazi.”

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!