U koja predizborna obećanja građani Zagreba (ne)vjeruju?

Vijesti 14. tra 202116:16 > 16:28
Marko Prpic/PIXSELL

Nakon dvadesetogodišnje vladavine Milana Bandića građani žele novu viziju grada i transparentno upravljanja javnim sredstvima - ukazuje istraživanje koje je za N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 800 glasača Zagreba koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore.

Pitali smo građane u koja izborna obećanja kandidata za gradonačelnike vjeruju odnosno ne vjeruju.

Tijekom godina kandidati za gradonačelnika obećavali su mnogo, no birači najmanje vjeruju izgradnji metroa (12,9%) i tunela kroz Medvednicu (14%). U aktualno obećanje – izgradnju tvornice cjepiva – povjerenje ima 22,7%. Najveće povjerenje birača da će se obećanja i provesti imaju teme od javnog interesa – zatvaranje Odlagališta otpada Jakuševac (45,4%)izgradnja spalionice otpada (37,3%) i tramvajske pruge do zračne luke (34%).

N1

Najviše povjerenja u sva obećanja imaju glasači Davora Filipovića, a najmanje Tomislava Tomaševića i Vesne Škare Ožbolt.

Općenito, glasači vjeruju obećanjima kandidata za kojeg će glasati, a znatno manje ostalih. Ista je situacija i s povjerenjem u promjene u gradu. Tomislavu Tomaševiću najviše se vjeruje da razumije potrebe građana, da će se zalagati za GUP na korist svih građana i da će obnoviti grad nakon potresa na transparentan način. Davoru Filipoviću glasači također vjeruju da će se zalagati za GUP na korist svih građana, ali i pokrenuti gospodarski razvoj grada. Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Škoro, Joško Klisović i Jelena Pavičić Vukučević najbolji su na izjavi – razumije potrebe građana.

Cijelo istraživanje možete pronaći OVDJE.

Napomena

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 800 punoljetnih građana grada Zagreba, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Gradsku skupštinu. Anketiranje je provedeno od 8. – 12. travnja, a mogućnost pogreške je +/- 3,46%.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar