U nedjelju grmljavina i pljuskovi, za dio zemlje upaljen žuti Meteoalarm

Vijesti 11. ruj 202209:23 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL/ilustracija

Djelomice sunčano danas, a uz povremeno više oblaka bit će pljuskova i grmljavine, ponegdje pljuskovi mogu biti izraženiji dok se prema večeri očekuje smanjenje naoblake.

Po prognozi Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu ujutro duž obale umjerena bura, potom sjeverozapadnjak, u Dalmaciji s jakim udarima.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 23 do 28 Celzijevih stupnjeva.

Na snazi upozorenja

Za dio zemlje na snazi je žuti Meteoalarm zbog potencijalno opasnog vremena. Prognostičari DHMZ-a pozivaju građane na oprez zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

DHMZ/screenshot

U Dalmaciji i Velebitskom kanalu moguća je pojačana bura, a očekuju se udari vjetra od 35-40 čvorova (65-75 km/h).

Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, navode iz DHMZ-a.

HAK: Kolnici skliski, mogući odroni

Kolnici su jutros mokri ili samo vlažni i skliski u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru, Lici i Slavoniji, javlja Hrvatski autoklub (HAK) i upozorava da su mogući odroni.

Danas od 12 do 23 sata na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju zabrana je prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona. Zabrane nema na autocestama, kao i na državnoj cesti DC1.

U teretnom se prometu na graničnom prijelazu Tovarnik čeka tri sata na ulazu u zemlju.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!