U siječnju pred nama novi skok cijena: Skuplji kruh, mlijeko, meso…

Vijesti 13. pro 202109:03 1 komentar
dućan, trgovina, kupnja, kupovina,
Unsplash / Ilustracija

Nema kraja poskupljenjima. Plimni val koji je počeo s višim cijenama žitarica i uljarica, zbog kojih su znatno poskupjeli kruh, brašno i tjestenina, biljna i suncokretova ulja te šećer, prelijeva se na gotovo sve kategorije robe u trgovinskim lancima. Dobavljači trgovcima svakodnevno šalju nove cjenike te je teško ne primijetiti kako je sve manje akcija i na trajno mlijeko, te da i privatne marke koštaju već 4,99 za litru umjesto oko 3,50 kuna, a brendovi i 7,99 kuna.

Loša godina u Brazilu te problemi s prekooceanskim kontejnerskim prijevozom itekako se proteklih dana osjete i na poskupljenju kave. Popularno pakiranje jubilarne Franckove kave od 400 grama, koje je dugo držalo cijenu od 32,99 kuna, u većini trgovačkih lanaca danas košta 36,99 kuna, Podravkina pasirana rajčica (500 g) s 5,99 poskupjela je na 7,99 kuna. I svježe mlijeko i mliječni proizvodi, mesne prerađevine, zimnica, konzervirana hrana…, šokiraju novim cijenama na policama, a što je najgore, nitko ne može predvidjeti kad će poskupljenja stati.

Direktor Croatiastočara Branko Bobetić kaže da su potrošačke cijene svih prehrambenih skupina na razini država članica EU-a, pa i Hrvatskoj, u listopadu u odnosu na rujan rasle 0,4%, dok na godišnjoj razini prosječan rast u listopadu u EU-u iznosi 2,3%, a u Hrvatskoj 4,1%. Na razini država članica najveće povećanje potrošačkih cijena na godišnjoj se razini odnosi na cijene ulja i masti, više od 9%, a u Hrvatskoj iznad 20% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Cijene u skupini mesa u listopadu su u odnosu na isti mjesec lani u EU-u rasle u prosjeku 0,3%, a u Hrvatskoj 0,8%. Gleda li se prvih devet mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem lanjske godine i prema podacima Nielsena, samo je svježe meso zbog tektonskih poremećaja na europskom tržištu i viškova uvjetovanih koronavirusom u prosjeku bilo 5% jeftinije. No, da se i tu situacija mijenja nagore za potrošače, govori činjenica da je piletina zadnjih nekoliko mjeseci poskupjela 2-3%, cijela skupina mlijeka (i zbog povratnih naknada, posebice na male volumene) 2-3%, odnosno 1-1,5 kn/kg proizvoda, piše Večernji list.

Svježi sirevi u studenom su u veleprodaji u odnosu na listopad bili oko 3% skuplji, edamer i gauda za 10-ak posto, a i uvozni su sirevi poskupjeli, što se najbolje vidi po akcijama u dućanima. Uvozne gaude nema više po cijeni manjoj od 25 kn/kg, sada košta od 39 kuna naviše.

Iako je u EU-u još dosta viškova “teških” svinja, koje su se manje klale zbog pandemije, carsko svinjsko meso u nas se sad ipak nađe na “akciji” za 20, a donedavno se moglo naći za 17 kuna. Plećke bez kosti također su skuplje za kunu-dvije, a svinjski je but poskupio sa 19,90 na 21,90 kunu i više. I goveđe meso je skuplje, tvrdi Bobetić. Juneće polovice trenutačno su skuplje i 10-ak posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pa je normalno da se to prelilo i na trgovine.

“Sigurno je da s obzirom na rast inputa, stočne hrane koja je poskupjela 35-40% u zadnjem tromjesečju (a u troškovima proizvodnje čini 60-70%), treba očekivati da će se cijene i dalje povećavati. U protivnom su veliki gubici i u primarnom sektoru i u industriji, koja je opterećena i velikim povećanjem troškova energije. Plin je i 3,5 puta skuplji nego prije godinu dana. I struja je poskupjela, kao i sve vrste ambalaže, logistika, a povećale su se plaće zaposlenih u industriji…”, nabraja Bobetić.

A sve to više ili manje, ovisno o maržama i velikoj konkurenciji trgovačkih lanaca na našem tržištu, osjete i potrošači. Martin Evačić, predsjednik uprave NTL-a te udruženja trgovine pri HUP-u, kaže da su, otkako su počela poskupljenja, mliječni proizvodi u trgovinama skuplji 8-20%, robne marke mlijeka, šećer i keksi 20%, kava 15%, ulje i gauda 30%, brašno 20%, a najavljena su nova poskupljenja od početka siječnja 2022. za 10%… Dapače, cijena nekih brendova brašna koja su lani koštala 3,99 kuna, sad je već i 7-8 kuna, što je poskupljenje od 100%.

“Iskreno, više i ne znam koliko je što otišlo gore jer svaki dan dobivamo nove cjenike. Sokovi, tjestenina, bomboni, čokolade, salame, juhe, začini, Vegeta, marmelade, ajvari, kiseli krastavci, toaletni papir… sve je poskupjelo. Od Nove godine poskupljuje i pivo. Zapravo samo svježe meso još nije išlo gore zbog golemih viškova u Europi. Kina, koja je nedavno imala problema s afričkom svinjskom kugom, ponovno je u pogon stavila svoje farme zbog čega je cijena stočne hrane u svijetu skočila, a cijene svježe svinjetine, koje oni imaju dovoljno, ostale su niske”, kaže Evačić.

Uvjeren je da za dio poskupljenja uopće nema opravdanja i da neki proizvođači love u mutnom. “Poskupljenje željeza odrazilo se na poskupljenja proizvoda u limenkama pa su se i cijene hrane za kućne ljubimce, što je golema kategorija, strašno povećale s obrazloženjem da se prave u Kini, a ne pojeftinjuju nakon pada cijene željeza. S punom odgovornošću mogu reći trgovina uopće nije kriva za poskupljenja jer u nas roba čak i nije poskupjela koliko su povećani ulazni troškovi dobavljača. Išli smo i nauštrb svoje marže, na nekim artiklima još uvijek držimo stare cijene, te se nadam da će se do ožujka iduće godine val poskupljenja zaustaviti”, rekao je Evačić.

Dodaje da promet u trgovinama zbog svih tih poskupljenja u posljednja četiri mjeseca, naravno, raste, ali ne rastu i volumeni jer potrošači manje kupuju, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare