Šef bolnice Varaždin: Sinoć je umrla trudnica s koronom, uspjeli smo je poroditi

Vijesti 04. svi 202109:49 > 10:18 0 komentara
nenad kudelić
N1

Ravnatelj Varaždinske bolnice Nenad Kudelić poručio je za HRT kako u Varaždinskoj bolnici ne mogu reći da se krivulja prelomila te da se već tri tjedna broj novootkrivenih zaraženih kreće bilo 150 i da je pritisak na bolnički sustav velik.

“Za razliku od prethodnog vala kada smo bili među prvima u Hrvatskoj, u ovom valu kasnimo 10-ak dana za ostatkom Hrvatske. Tijekom travnja u bolničkom sustavu bilježimo linearni porast hospitalizacije bolesnika. Zadnjih 5-6 dana brojka se ustabilila na 170-180, što je manje nego u prethodnom valu, ali kliničke slike su puno teže”, rekao je i dodao kako je u prethodnom valu bilo manje ljudi na respiratoru.

Preminula trudnica

Poručio je i kako je tijekom noći preminula trudnica od 32 godine koju su uspjeli poroditi. Preminula je zbog komplikacija, odnosno teške upale pluća.

“Prosječna životna dob onih koji se liječe u jedinici intenzivnog liječenja spustila se za 10-15 godina”, rekao je Kudelić dodavši da je razlog vjerojatno trojak – prvi je što je veliki broj starijih osoba preminuo, drugi je procijepljenost tog djela populacije, a treći je drugi soj virusa koji izazova teže kliničke slike i kod mlađih osoba – objasnio je Kudelić.

Ravnatelj bolnice poručio je kako se u prethodnom valu ljudima pogoršavali nakon 10 do 15 dana, a u ovom valu je taj period kraći. Pacijenti već nakon 5-6 dana završe u bolnici s naglim pogoršanjem.

U bolnici, tvrdi Kudelić, imaju dovoljno respiratora.

“U jednom trenutku ukupan broj na respiratoru iznosio je blizu 40. Tada smo se obratili ministru zdravstva koji je odmah reagirao i osigurao nam sedam dodatnih respiratora, rekao je. Dodao je i kako zasad uspijevaju pokriti sve potrebe, te da trenutno funkcioniraju na 3-4 Covid-19 intenzivne jedinice, ovisno o broju bolesnika”, rekao je za HRT.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!