U ponedjeljak počinje škola. Fuchs: Necijepljeni profesori moraju nositi maske

Vijesti 04. ruj 202118:56 > 19:361 komentar
Izvor: Unsplash

Nova školska godina počinje u ponedjeljak, o čemu je u Dnevniku N1 govorio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Sindikati kažu da se uvijek u zadnji tren donose upute i mjere, na što ministar odgovara da su isto govorili i prošle godine pa je ona prošla bez problema. “Sve je spremno, upute su poslane, škole su pripremljene. Razgovaralo se sa svim ravnateljima svih škola u RH. U kontaktu smo kontinuirano. Mjere ne bi ni bilo pametno objaviti mjesec ili dva ranije kada ne znate u kojem će se smjeru pandemija razviti”, komentirao je ministar Radovan Fuchs.

O epidemiološkim mjerama

Preporučili su da se maske u školama, ako se nose, nose od 5. razreda osnovne do maturanata srednjih škola, a odluku o nošenju donose ravnatelji.

VEZANE VIJESTI

“Nose se u slučajevima kada nije moguće održati razmak. Ravnatelj može donijeti odluku da se maske u razredu ne moraju nositi. U hodnicima i prijevozima maske se moraju nositi. Cijepljeni profesori na predavanjima ne trebaju nositi maske, dok necijepljeni trebaju”, rekao je ministar.

Što se tiče malog broja cijepljenih među učiteljima i profesorima, kojih je oko 58 psoto, ministar je istaknuo kako je u visokom obrazovanju cijepljeno njih 71 posto. “Ljudi koji se bave znanošću očito više vjeruju u znanost”, rekao je, dodavši kako su gimnazijski profesori na 61 posto.

Covid-potvrde za roditelje na roditeljskim sastancima ipak neće biti obavezne. “U uputama stoji da će se roditeljski sastanci opdržavati uživo, i ako ravnatelj želi, može zatražiti da sudjeluju samo oni roditelji koji imaju covid-potvrdu”, pojasnio je Fuchs.

Na pitanje ne radi li se o prebacivanju odgovornosti na ravnatelje, ministar odgovara: “Znamo u kojoj školi se koliko djelatnika cijepilo, a koliko nije. Ono što ne znamo – ne znamo imenom i prezimenom. Taj podatak možemo komunicirati ravnatelju i sve ostalo bi bilo zadiranje u privatnost”, rekao je pa dodao kako vjeruje da su djelatnici predani svom radu i da će se pridržavati preporuka te da, ako profesor nije cijepljen, predavat će s maskom.

Reforme u školama, građanski odgoj…

Istaknuo je da se cijelo vrijeme radi na uvođenju reformskih procesa u škole. “Ove godine će svi razredi osnovnih škola, od prvog do osmog razreda, pohađati nastavu s novim kurikulumom. Zato smo i osigurali visoka sredstva unutar plana za obnovu i oporavak, što nam omogućuje da će sve škole u RH raditi u jednoj smjeni. Plan je izgradnja škola u kojima će djeca boraviti od 8 ujutro do 15 popodne, a po potrebi i do 17 sati te bi svaka škola trebala imati školsku kuhinju i tople obroke”, naveo je ministar Fuchs.

N1

Želja mu je da do 2029. škole i vrtići rade u jednosmjenskoj, cjelodnevnoj nastavi.

Što se tiče uvođenja građanskog odgoja kao zasebnog predmeta u škole, Fuchs je ponovio da se građanski odgoj već dvije godine u školama podučava kroz druge predmete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar