Plenković nakon sastanka sa sindikatima: “Dogovor je postignut”

Vijesti 26. lis 202221:451 komentar
Izvor: N1/Ivan Hrstić/Ilustracija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je nakon završetka sastanka predstavnika Vlade sa sindikatima zaposlenih u javnim i državnim službama da su pregovori bili konstruktivni, puni međusobnog razumijevanja, poštovanja i sadržajnog dijaloga te nastojanja da se postigne kompromis između Vlade i predstavnika sindikata državnih i javnih službi.

“Mogu kazati da smo taj dogovor i postigli”, rekao je Plenković nakon sastanka.

“Dogovoreno je da se s 1. listopada povisi osnovica plaća za 6 posto, a od travnja još 2 posto. Dogovorili smo da se formalni pregovori u idućoj godini nastave u trećem tjednu rujna. Dogovorili smo podizanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, povećanje regresa s 1500 na 1700 kuna te dara za dijete sa 600 na 754 kune. To je rezime današnjeg dogovora”, rekao je Plenković zahvalivši sindikatima na kompromisu.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, ocijenila je da je došlo do značajnog iskoraka u ponudi Vlade.

“Svi sindikati su se izjasnili da će ići na referendum ili izjašnjavanje svojih članova, neki će odraditi odluke i na svojim tijelima. O rezultatima ćemo izvijestiti u ponedjeljak kako bismo mogli potpisati u 16 sati te kako bi se moglo primijeniti rast od 1. listopada”, kazala je Šprem dodajući da je konačna odluka uvijek na tijelima sindikata.

N1/Ivan Hrstić

“Na svakom od člana je da rezonira kompletnu ponudu. Napominjem, došli smo do iskoraka u odnosu na prošlu ponudu”, dodala je.

Plenković je odgovorio na pitanje upućeno sindikatima boje li se da iduće godine Vlada, kao i u prošloj krizi, neće ispuniti obećano.

“Nije ovo 2008. Ovo je jedna velika kriza s kojom živimo sada već treću godinu. Kriza covida, energetska kriza, prehrambena kriza, kriza inflacijskih pritisaka, ali kriza s kojom se nosimo. Ova kriza dolazi u trenutku kada će Hrvatska za dva mjeseca postati članica europodručja, kada smo devet i pol godina u članstvu EU, nakon politike odgovornog upravljanja naše Vlade, u trenutku kada smo proteklih godina izašli iz procedure prekomjernog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža i osigurali zemlji najveći kreditni rejting u povijesti…”, nabrojao je predsjednik Vlade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar