“Plenković je bio jedan mali običan diplomat, hrvatski Milo Stojadinović”

Vijesti 28. tra 202110:13 > 19:12 11 komentara
zoran milanović
N1

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice uspostave Policijske postaje Kijevo i položio vijenac kod centralnog križa ispred crkve Sv. Mihovila.

Sat vremena kasnije predsjednik RH nazočio je svečanoj prisezi i dodjeli beretki pripadnicima 3. mehanizirane bojne “Pauci” Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

U Kninu je Milanović održao govor kojim je čestitao vojnicima na prisezi. “To nije samo forma. Od toga se čovjeku i koža naježi kad sluša što ste sve obećali, to su ozbiljne stvari. Ja sam također polagao prisegu hrvatskom narodu i hrvatskoj državi, dva puta, i doživljavam je svaki dan sve ozbiljnije i svaki dan se pitam gdje sam pogriješio i gdje nisam dorastao. A gdje jesam. Tako i vi. To vam je moj savjet”, poručio im je.

VEZANE VIJESTI

“Došao sam jutros iz Kijeva, obližnjeg sela poznatom svakom čovjeku u Hrvatskoj u kojem je prije trideset godina grupa jako hrabrih, odlučnih ljudi došla držati policijsku stanicu. Pokazati da je tamo Hrvatska i da se tamo vije hrvatski barjak, bez obzira što su znali da se u njihovoj neposrednoj blizini nalazi stotinu puta veća sila u tom trenutku, ali ne za dugo i da su sukobi s tom silom osuđeni na poraz. To je ta hrabrost koja i danas djeluje nestvarno, ali prije trideset godina djelovala je još nestvarnije”, dodao je Milanović.

Nakon toga dao je izjavu za medije. Komentirao je svoju raniju izjavu o tome da razmišlja da zapovijedi da vojni vrh ne ide na obilježavanje obljetnice Bljeska. “Još uvijek razmišljam. Bilo bi dobro da imamo zajedničko obilježavanje”, kaže.

Osvrnuo se na imenovanje veleposlanika. Milanović je rekao da je u mandatu njegove Vlade donesena odluka o imenovanju. ”Na nju se poziva i dan danas, i Plenkovićeva Vlada. Nemate ni jednu Plenkovićeve Vlade na koju se u toj proceduri pozivaju. U toj odluci piše sve jasno, da se o svemu treba ministar vanjskih poslova konzultirati s Uredom predsjednika, vrlo neformalno i diskretno. To piše tamo. Na to se redovito poziva Plenkovićeva Vlada, a njihov šef to nije pročitao. To bi vjerojatno promijenio da je znao ranije, ali sad ne može”, rekao je Milanović.

“S čime usporediti Plenkovića?”

Komentirao je i izjavu premijera koji je kazao da njihova diplomacija neće izgledati kao što je izgledala u vrijeme bivših predsjednika. ”Ha, ha, a što da vam kažem? Čovjek će zapaliti Artemidin hram. Uspoređuje bivše predsjednike s Kissingerom. To valjda zato što sam ja za njega rekao a Hruščov pa se sjetio Kissingera. Plenkoviću to nisu Kissingeru nego hrvatski predsjednici. To je glupo uspoređivati nekoga tko je predsjednik svih građana, dva ili tri puta je izabran, s jednim namještenikom koji je služio američkom predsjedniku. A što je on dao? S čime da ja usporedim Plenkovića? To je ruganje s ljudima koji su radili taj posao, Plenković je bio jedan mali, običan diplomat. On je hrvatski Milo Stojadinović”, kaže.

“Naprosto, ja sam pobijedio na izborima HDZ i njihovog kandidata. Prva poruka je da će biti tvrda kohabitacija. Zašto? Bio je nizak tlak, visok tlak. Čovjek je najavio nered. To je Plenkošenkova zasluga, nered”, rekao je.

‘Komentirao je i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana. “Ja nisam radio u nabavci čumura, on je bio odgovoran za to, papire i toalet papir. On je bio blizak rođak ili prijatelj ministra”, kazao je Milanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare