Krunoslav Capak: Možda će se mijenjati preporuke za korištenje AstraZenece

Vijesti 06. tra 202113:58 > 14:40 0 komentara
N1

Premijer Andrej Plenković održat će video sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite RH, svim županima te čelnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo oko borbe protiv COVID-19 i distribucije nadolazećih doza cjepiva.

Sastanku su prisustvovali i ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Tema sastanka je borba protiv oboljenja COVID-19 i distribucija nadolazećih doza cjepiva.

“Sa županima i ravnateljima županijskih zavoda razgovarali smo o procesu cijepljenja. Na početku tjedna dolaze značajnije veće količine, htjeli smo ih obvezati da organizacijski budu promptni i spremni na dolazak većih količina cjepiva. U ovom tjednu će doći malo manje od 100.000 doza, a do kraja mjeseca 490.000 doza”, kazao je Beroš.

“Sve županije imaju svoje specifičnosti koje županijske vlasti moraju uzeti u obzir prilikom procesa cijepljenja. Jedino razgovorom možemo razriješiti dvojbe”, dodao je.

O AstraZeneci: Čekamo službeni stav EMA-e

Beroš je komentirao i povezanost AstraZenece i ugrušaka.

“Pratimo sve što se događa, ali prije bilo kakvih zaključaka moramo pričekati službeni stav EMA-e i njenih regulatornih tijela. Razgovarali smo i o tome, sve opcije su na stolu. Da bi postupali, moramo dobiti jasnu i neupitnu informaciju od EMA-e”, rekao je Beroš i dodao je da je bilo kakvo cjepivo spas u ovom trenutku epidemije.

VEZANE VIJESTI

“Onaj tko prikuplja svu dokumentaciju i prati nuspojave, taj može dati ocjenu. Sugerirao bih da pričekamo što će reći EMA-e”, rekao je Capak.

“Vrlo teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće da će se mijenjati nešto u preporukama i uputstvima za korištenje cjepiva. Ako se nešto takvo dogodi, to će biti preporuke za nekorištenje cjepiva u nekoj od dobi”, dodao je Capak.

Strože mjere u nekim županijama

Capak je komentirao i moguće uvođenje novih mjera u nekim županijama.

“Znate da nikad nismo imali pragove za mjere. U ovom trenutku mi smo s obzirom na velike razlike u incidenciji među županijama dali preporuku da županije ako imaju lošiju situaciju da uvedu strože mjere. U Zadarskoj je u zadnjih par dana pogoršala situacija i oni su brzo reagirali, predložili su strože mjere koje će Nacionalni strožer usvojiti. Od kontinenta je to Karlovačka županija, a čuo sam od potpredsjednika vlade i da će Zagrebačka tražiti strože mjere”, rekao je Capak.

“Pažljivo ćemo pratiti epidemiološku situaciju i sukladno tome ćemo donositi mjere”, dodao je.

“Treća faza cijepljenja počinje i potrebno je definirati prioritete”, rekao je Beroš.

Beroš: Spremni smo riješiti dug prema veledrogerijama

Beroš se osvrnuo i na sastanak s veledrogerijama.

“U ovom trenutku ne promišljamo o povećanju doprinosa za zdravstvo. Današnji sastanak je jasan signal da zajedničkim naporima želimo riješiti ovaj problem. Sastanak je protekao u konstruktivnom tonu i ministar Marić je ostavio otvorenu mogućnost dodatnih sredstava koja bi osigurala redovito funkcioniranje veledrogerija prema zdravstvenom sustavu”, kazao je Beroš.

VEZANE VIJESTI

“Sad govorimo o kratkoročnim rješenjima. Za dugoročna rješenje vrijeme je da počnemo odmah, ali to nije tema tog sastanka”, dodao je, navodeći da treba postići financijsku stabilnost.

“Prezentirali smo veledrogerijama odlučnost da uđemo u reforme i da smo spremni riješiti dug. Međutim, kada se desila pandemija, situacija je takva kakva je. Ova vlada će napraviti sve da niti jedan građanin ne ostane bez lijeka koji mu je potreban u datom trenutku”, istaknuo je Beroš.

‘Prioritet vlade je osigurati lijek pacijentu’

“Vjerujem da će se iznaći rješenje. Ovih 900 milijuna kuna su na tom tragu – traženja rješenja. Prioritet ove vlade je osigurati lijek pacijentu kada mu je potreban”, dodao je ministar.

Beroš je istaknuo da je koronakriza dodatno utjecala na cijelu situaciju.

“Razgovara se o pokretanju još jedne intenzivne bolnice, sve to enormno košta. Ljudi rade u okolnostima koje nisu uobičajene.”

Rekao je da je dostupnost lijekova ne vidi kao trošak.

“Po meni opcija nije smanjivanje liste lijekova. Niz je elemenata na kojima se radi kako bi se sustav učinio održivim. Ideja je promijeniti pravilnike, ali ne na način da se ograniče učinkoviti lijekovi. Ako su i ekstremno skupi, moraju ostati raspoloživi hrvatskim građanima”, rekao je Beroš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!