“Ustavni sud treba što prije ukinuti izborni zakon, nema više što čekati!”

Vijesti 01. stu 202216:59 1 komentar
N1 / Božidar Lončar/Ilustracija

Ustavni stručnjak Matija Miloš s Pravnog fakulteta u Rijeci govorio je u Newsroomu o promjeni izbornog zakona.

“Već godinama su načelno svi za to da se revidiraju izborne jedinice. Interes je dobra stvar, ali bi bilo dobro da se i nešto napravi po tom pitanju”, tvrdi.

vezana vijest

Ustavni sud može ukinuti izborni zakon i u tom slučaju Sabor bi bio prisiljen usvojiti novi zakon o izbornim jedinicama, drugačiji nego što je bio dosad, objašnjava. To bi bila, kako kaže, najčišća mogućnost. “Sabor je dužan samostalno to riješiti, upozorava se jako puno vremena”.

“Situaciju bi moglo zakomplicirati kad bi Ustavni sud utvrdio da su izborni rezultati neustavni nakon izbora. To nije scenarij koji bi trebalo priželjkivati”, poručuje ustavni stručnjak Miloš.

Dodaje da je to problematično zbog demokratičnosti jer nećete imati Sabor niti zastupnike koji će predstavljati građane, već dva tijela izvršne vlasti, predsjednika i Vladu, koji će donijeti neku uredbu da se problem riješi, a nije ni ekonomično jer bi se morali poništiti rezultati izbora i onda bi se trebali održati drugi izbori.

Ponavlja da ne bi trebalo zazivati takav scenarij, Sabor bi trebao biti odgovoran i revidirati izborne jedinice.

“To je stanje u koje se ne smijemo nipošto dovesti. Izbori se moraju održati i to po novom zakonodavstvu”, tvrdi Miloš.

Ističe kako bi u ovakvoj situaciji najmanju štetu izazvalo da se prijeđe preko tog problema, ali to nije rješenje jer će izazvati daljnje sukobe. “Nikome ne odgovara prelaženje preko toga”, smatra.

“Ustavni sud nema više što čekati. Trebao bi što prije ukinuti zakon i Sabor treba izglasati novi zakon prije godine u kojoj bi se trebali održavati izbori”, zaključuje ustavni stručnjak Matija Miloš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare