Vatrogasci na povratku s Rallyja spasili život čovjeku sa srčanim udarom

Vijesti 22. tra 202316:49 0 komentara
Zeljko Hladika/PIXSELL

Vatrogasci koji su u petak bili na WRC Croatia Rallyju, po povratku su naišli na osobu koja je doživjela srčani udar te joj spasili život.

Da su automatski vanjski defibrilatori (AVD) nužni u timovima koji sudjeluju u akcijama spašavanja, dokazuje primjer od petka.

Osmero vatrogasaca Vatrogasne zajednice Grada Sveta Nedelje naišao je na čovjeka koji je doživio srčani udar po povratku s WRC Croatia Rallyja te mu brzom reakcijom spasili život. Priču su ispričali na Facebooku.

“Još jedan ljudski život je spašen!

Naši su vatrogasci jučer po povratku s osiguranja WRC-a naišli na čovjeka koji je doživio srčani udar i pravovremenom akcijom spasili mu život.

Odmah nakon što su ustanovili da osoba ne daje znakove života, tim od osam vatrogasaca započeo je s reanimacijom uz korištenje automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). Kroz 15 minuta reanimacije Hitna medicinska pomoć preuzima osobu i povratno nas informira da je soba živa.

Moramo napomenuti da je ovom uspješnom reanimacijom prethodila višegodišnja suradnja s Crvenim Križem Samobor, Zavodom za hitnu medicinu Zagrebačke županije i Civilnom zaštitom grada Sveta Nedelja.

Naši operativni vatrogasci i pripadnici vatrogasne mladeži svake godine prolaze tečaj pružanja prve pomoći i upotrebe AVD-a, kako bi bili spremni za ovakve situacije i kako bi obnovili znanje.

Vatrogasci naše zajednice imaju u korištenju tri AVD-a, dva su nabavljena sredstvima Civilne zaštite grada Sveta Nedelja koja je prepoznala naše potrebe u ovom segmentu. Projektom Crveni Križ Samobor provedena je obuka i nabavka jednog AVD-a i upravo s njim je spašen ljudski život.

Vatrogasci Svete Nedelje će i dalje sudjelovati te podržati svaki projekt u kojem se nabavljaju ovakvi uređaji čija je vrijednost na mjestu događaja neprocjenjiva.

Čestitamo našim vatrogascima na sabranosti i trudu koji su uložili u ovoj situaciji i spasili još jedan život. Ovim uspješnim spašavanjem učinili ste ponosnu cijelu vatrogasnu službu”, napisao je na Facebooku zapovjednik Ivan Štimac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!