“Velikobošnjački unitaristi pozivaju na rat i nasilje, kao velikosrbi 90-ih”

Vijesti 28. srp 202209:49 > 11:41
N1

Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost iz Instituta za hibridna istraživanja, u Novom je danu govorio o stanju u BiH. Naime, objavljena je još jedna velika sigurnosna analiza u kojoj riječi ima o dezinformacijama koje se šire prvenstveno u BiH, ali i onda i susjednim državama.

Komentirajući analizu sigurnosnog stanja u BiH i sigurnosnu analizu za srpanj ove godine objavljenu na stranici Zagreb Security Forum, Gordan Akrap je rekao:

VEZANE VIJESTI

“Ova naša analiza pokazuje koliko su dezinformacije kojima se izlažu disfunkcionalna društva, što BiH je, opasne za unošenje daljnjih podjela, rast tenzija, pozivanje na nemire. Građani lako prihvaćaju dezinformacije kao istine, a onda se pogoršava situacija. Cijeli niz aktivnosti koje koriste velikobošnjački bh unitaristi potiče na nasilje i prosvjede, pozivi na rat odgovaraju, i to je jedna od glavnih poruka naše analize, aktivnostima kojima smo bili izloženi ’88., ’89., ’90., od strane memoranduma velikosrpske politike i retorike Izetbegovića i njemu sličnih političara, a posljednjih dana identična je retorici Karadžićeve stranke 90-ih koja je prebrojavala ljude, druge i drugačije tjerala u vagone, poticala sve aktivnosti koje su dovele do krvavog raspada Jugoslavije.”

U posljednjim izjavama Izetbegovića i drugih političara poziva se na skupove, prebrojavanje, spominju se dronovi… “Dronovi su poznati kao terorističko sredstvo već godinama. Te riječi i pozivanja na uporabu oružja i grupiranje je opasno”, kaže Akrap i dodaje:

“Podsjeća na retoriku koja je dovela do krvavog rata u BiH. Dobra stvar je tu da oni koji nisu vjerovali o situaciji Hrvata u BiH, da se radi o ugroženosti, tendenciji velikobosanskog unitarizma, te su preuzeli narativ dekonstrukcije i destabilizacije BiH pod opravdanjem da ‘nas ima više od 50 posto, mi ćemo biti većina, mi ćemo od BiH stvoriti teokratsku i autokratsku državu’.”

Ističe da SAD nikad nije napustio BiH, a da je Izetbegović jučer dao znakovitu izjavu da je radio sve da se uspori proces i da se ne dođe do sporazuma.

“Drugi problematičan dio te izjave da se EU optužuje za korupciju i neizravno da je ona odgovorna za rusku agresiju na Ukrajinu – to pokazuje da bh. političari nisu svjesni da ako žele ući u EU i NATO, moraju prihvatiti sustav vrijednosti na kojima počiva EU – suradnja, razgovor, argumenti u diplomatskim razgovorima, a ne argument – nas je najviše, mi možemo nametati svoju volju.”

“Schmidt rješava greške koje bh političari nisu u stanju”

Komentirajući ulogu visokog predstavnika Christiana Schmidta kazao je da je on došao u situaciju koju je prethodnik otežao. Smatra da on sad ispunjava greške koje bh političari nisu u stanju napraviti – ispraviti i uskladiti zakonodavstvo kako bi trebalo funkcionirati u demokratskim državama.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje je li se Schmidt povukao jučer i odlučio na tehničke izmjene zbog prosvjeda, Akrap je rekao:

“Nadam se da će zadržati stav kakav je pokazao na početku – ako bh stranke ne postignu dogovor oko promjena izbornog zakona, on će ih nametnuti. Visoki predstavnik ima podršku SAD-a, Velike Britanije, EU-aa i sad drugih ozbiljnih političara. Drugi glasovi sa strane su nebitni. Treba vidjeti da se Turska koja je svjesna ozbiljnosti, ne povine za kratkoročnim i negativnim aktivnostima Izetbegovića i sličnih koji pokušavaju zadržati status quo i prisiliti i bosanske Srbe i Hrvate na odlazak iz BiH.”

Istaknuo je da je za budućnost BiH opasna sprega SDA i SDS-a, a ne sprega HDZ-a BiH i Dodikovog SNSD-a. “On, doduše, upravlja autokratski, ali nema veze s ratnim djelovanjem na području BiH”, rekao je Akrap.

“Dodik je kakav je, nastavit će radikalizirati situaciju svojim izjavama, no treba biti jasan i iskren, čak i njegov sastanak s Putinom koji se navodno dogodio prije godinu dana, do njega nije došlo. Njegovu retoriku treba gledati kroz drugu prizmu, svako poticanje na nasilje je neprihvatljivo.”

O kritikama da je Hrvatska “razbijač BiH ili trojanski konj”, Akrap kaže da se nastavlja dezinformacijska politika velikobošnjačkih unitarista koji kažu da je Hrvatska u Haagu osuđena zbog agresije na BiH, što je skroz netočno i što je jedna od ozbiljnih dezinformacija koje kruže destljećima.

“Optužbe o destabilizirajućem utjecaju Hrvatske na BiH su netočne, Hrvatska jedino želi da se BiH transferira prema održivoj državi, nikome nije stalo više od Hrvatske do toga da funkcionira kao demokratska država. Tamo nažalost živi samo 12,3 posto Hrvata, i oni iseljavaju kao posljedica ovakve agresivne politike”, dodao je.

“I Tuđman je 90-ih naišao na ucjene zbog Pelješkog mosta”

Komentirajući reakcije na gradnju Pelješkog mosta Akrap je otkrio:

“Sjećam se devedesetih je Tuđman u razgovorima o Pelješkom mostu naišao na nerazumijevanje i ozbiljne ucjene od strane bošnjačkih unitarista koji su pokušavali ucjenjivati Hrvatsku. Hrvatska je 90-ih pomagala svim stranama BiH.”

Na pitanje koliko je za Hrvatsku u BiH korisna suradnja s Dodikom, rekao je:

“Dodik je bio taj koji je tražio i dobio da Skupština RS prikaže izgradnju Pelješkog mosta kao nacionalni interes za srpski narod u BiH i time spriječi tužbe koje su velikobošnjaci pokušavali podnijeti protiv Hrvatske i spriječiti gradnju Pelješkog mosta. S druge strane su se i bošnjački unitaristi spremali podići tužbu protiv Hrvatske za agresiju na BiH i tu je bila uloga Dodika koji je spriječio podizanje takve tendenciozne tužbe. Ne vidim problem u sradnji s Dodikom, RS neće biti samostalna država, nema instrumenata da se to provede.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram