Vidović Krišto o zabrani uzvika ZDS: Zabrane takve vrste apsolutno neprimjerene

Vijesti 22. lip 202112:49 > 17:41 6 komentara
N1

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto gostovala je u N1 Studiju uživo.

Danas je 80. obljetnica Dana antifašističke borbe. Na pitanje treba li taj dan biti spomendan ili praznik, odgovorila je: “Primjereno treba obilježiti pobjedu nad nacionalsocijalističkim zlom. Treba se uvijek imati u vidu Hrvatska situacija u svim tim okolnostima. Ne smije se zanemarivati nijedna žrtva i nijedan zločin.”

“Imamo dobre zakone, problem je neprimjene”

Odgovarajući na pitanje bi li podržala izmjenu Kaznenog zakona kojom bi se zabranila upotreba ustaškog znakovlja i pokliča ZDS, rekla je da ona svoj politički program temelji na borbi protiv korupcije, vladavini prava i na istini.

VEZANE VIJESTI

“Zabrane takve vrste po meni su neprimjerene u potpunosti upravo iz razloga što imamo kontekstualizaciju obrambenog i legitimnog Domovinskog rata. Što se tiče izmjene KZ-a, mi imamo dobre zakone. Problem je što je i najbolji zakon samo mrtvo slovo na papiru ako se ne primijenjuje. Imamo problem neprimjene zakona i primjene zakona prema potrebi”, komentirala je Vidović Krišto.

Za sebe kaže kako nastoji da ne šalje krive poruke, već se trudi argumentirano i činjenično govoriti ono što jest i prokazivati. Na konstataciju kako često prozivaju upravo nju, navela je slučaj kandidatkinje za čelnu osobu Vrhovnog suda Zlatu Đurđević, koja, kako je rekla, “suočena sa svim argumentima i pitanjima na koja nije dala odgovor, rekla da je to govor mržnje, a ne suočavanje s istinom”.

“Zlata Đurđević je nekompetentna i nestručna”

Dodala je i da je Đurđević nekompetentna te da joj nedostaje stručnost.

“Pokušavaju nas uvjeriti da mi Hrvati nemamo isto pravo na pravni poredak kao što imaju Česi, Litvanci…”, navela je Karolina Vidović Krišto.

Kad je u pitanju korupcija u pravosuđu ili bolnicama, ističe da mi nemamo problem pojedinaca. Većina je čestitih ljudi, a ovo je manjina. Oni ne izviru kao pojedinačne figure – cijela vladajuća mehanizacija, okupirane institucije stoje iza njih. Sama vlast štiti postupke kriminala i korupcije. Sami sebi daju i oprost i kazne. Važno je da se o tim stvarima progovara. Svaka afera traje dokad se ne vrati osuđeno. Tko još danas govori o aferi Borg”, pita se nezavisna saborska zastupnica.

#related-news_0

Ne zna se što će biti s predsjednikom Vrhovnog suda, izaberu li Zlatu Đurđević, bila bi to loša poruka za hrvatsku javnost, kao i da je ne izaberu, rekla je. “Opet će postaviti nekoga koga mogu kontrolirati. Na to se svodi. Kad bi pravni sustav funkcionirao, njih ne bi bilo. Njima je pravni poredak najveći neprijatelj i sve će učiniti da on ne zaživi”, kaže.

“Nidje na svijetu žrtva ne dobiva odštetu od zemlje koja je napadnuta”

Dotaknula se i Zakona o civilnim žrtvama Domovinskog rata. Mlinarić je jučer u proogramu N1 rekao da je protiv da se u zakonu izjednačavaju agresor i žrtva dok su iz Ministartva poručili da iznosi neistine. Vidović Krišto ne podržava zakone koji u sebi sadrže nešto što se kasnije može nategnuti kako bi se moglo manipulirati. Potom je navela primjer.

“Dio francuskog naroda je u 2. svj. ratu sudelovao u istočnim postrojbama Hitlera. Sve te žrtve imaju pravo na odrštetu, ali od Njemačke. Nigdje na svijetu ne postoji primjer da žrtva koja je nastala zbog agresije jedne države dobiva odštetu od zemlje koja je napadnuta. Obeštećenje treba biti od Republike Srbije. Ovo je apsolutno izvrtanje logike”, kaže Vidović Krišto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare