“Vjerovali smo našem premijeru i Vladi, ali su nas ponovno iznevjerili, strpljenje ima svoj kraj”

Vijesti 28. sij 202418:49 5 komentara

Liječnica Mirela Marković bila je gošća Dnevnika N1 televizije u kojem je našem Ivanu Hrstiću otkrila kreću li liječnici u štrajk.

“Skoro će biti godina dana kako smo pregovarali s Vladom i premijerom. U tih godinu dana se nije skoro ništa riješilo, politika nas jednostavno gura u štrajk. Krenuli smo s pripremama, to znači da je potrebna određena dokumentacija i koraci prije samog štrajka. Htjela bih naglasiti da bi liječnici radije liječili svoje sugrađane nego štrajkali, no Vlada nas gura na taj potez”, rekla je liječnica Mirela Marković.

Navodi kako u ovom trenutlku ne može govoriti o točnim datumima, kaže kako unazad godinu dana nisu ispunjeni njihovi zahtjevi.

“Vjerovali smo našem premijeru i Vladi, ali oni su nas ponovno iznevjerili, strpljenje ima svoj kraj. Pregovaranje u sklopu granskog kolektivnog ugovora za liječnike se uopće ne saziva i mi liječnici nemamo mogućnost pregovaranja. U dokumentu postoje neki psotupci koji se već 30 godina u hrvatskoj medicini ne rade. To pokazuje koliko oni ne znaju kako izgledaju stvari na terenu. To je neoprostivo.
Koeficijenti su pokazatelj koliko vas država cijeni, mi vidimo da nas baš i ne cijeni. I vidimo koliko mladih odlazi iz države”, kazala je.

Navodi da kad liječnici poguraju, nešto malo krene, ali nisu zadovoljni time.

N1

“Mladi odlaze van, a iskusniji liječnici bježe u privatnu praksu. Primarna zdrvastvena zaštita je devastirana. U narednih pet godina skoro 2 milijuna Hrvata neće imati svog obiteljskog liječnika. Mi pregovaramop osnovnu plaću liječnika za osmosatno radno vrijeme pet dana u tjednu. Želimo da svaki naš liječnik koji radi bez prekovremenih može normalno živjeti u ovoj državi. Zato ljudi odlaze van, ne da bi tamo radili prkeovremene. Prošle smo godine brojčano izgubili jednu cijelu koprivničku bolnicu. Da smo mislili zarađivati velike novce, bili bi brokeri ili možda političari”, rekla je liječnica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare