Plenković o prešutnim minusima: Utvrdili smo 4 načela rješavanja ovog problema

Vijesti 09. ruj 202107:35 > 13:03 3 komentara
Andrej Plenković
Davorin Visnjic/PIXSELL

Sjednica Vlade održana je danas u podne.

Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru poželio je sreću svim učenicima i nastavnicima na početku školske godine.

“Za razliku od prošle godine kad nismo imali cjepivo, sada imamo cjepivo i nadamo se da će element i osobne odgovornosti i budnosti i pažnje profesora i nastavnika osigurati da se škola što dulje odvija po modelu A, kako je to govorio i ministar Fuchs”, rekao je Plenković.

VEZANE VIJESTI

Komentirajući turističku sezonu, Plenković je rekao da možemo biti izrazito zadovoljni, a komentirao je i novu koronakartu ECDC-a, kazavši da je očekivano da je Hrvatska u crvenom. “Ovaj financijski interesantniji dio turističke sezone omogućili smo da se ona odvija bez ikakvih alarma”, rekao je Plenković, dodavši da i statistike za srpanj govore koliko je sezona bila uspješna.

“Kad je riječ o covidu, suočeni smo s puno zaraznijim delta sojem i u Hrvatskoj se događa veći broj zaraženih osoba, ali i dalje inzistiramo da je najbolji i najučinkovitiji način da se zaštitimo cijepljenje”, rekao je Plenković, dodavši da je dosad cijepljeno gotovo 52 posto odraslog stanovništva.

“Treba se prisjetiti i onih elementarnih metoda zaštite, prozračivanje, distance, nošenja maske kad distanca nije moguća, higijena… I s te strane apeliramo na sve da se ne opustimo kompletno. Naša logika je bila jasna, mjere ograničenja koje su postojale bile su primjerene i našem mentalitetu i mjerama zdravstvene zaštite. U usporedbi s drugima omogućili smo jako kvalitetan život, a sada je važno da brojevi koji su bitni u ovom trenutku, a to su hospitalizirani, oni s težim oblicima i preminuli, da budu što manji”, rekao je Plenković, dodavši da je od desetoro danas preminulih samo dvoje bilo cijepljeno, ali se radilo o ljudima starije životne dobi.

“93 posto svih preminulih su imali više od 60 godina, apeliram na naše starije sugrađane koji to nisu učinili da se cijepe”, rekao je Plenković.

VEZANE VIJESTI

Spomenuo je i jučerašnji sastanak sa predsjednicima uprava banaka, ministrom financija Zdravkom Marićem te guvernerom HNB-a, Borisom Vujčićem. “Smisao je bio da temeljni institut, a to su dopuštena prekoračenja, bude dominantan, ali ono što se dogodilo u zadnje vrijeme da se prešlo na prešutno prekoračenje pa je 95 posto svih prekoračenja postalo prešutno”, rekao je Plenković, dodavši da je dopušteni minus kvalitetnije rješenje.

“Utvrdili smo 4 temeljna načela za rješavanje ovog problema. Prvi aspekt socijalne osjetljivosti, drugo je da se temelji na načelu adekvatnog informiranja, na jedan fer pristup, treće je da administrativni troškovi povrata s prešutnog prekoračenja na dopušteno budu mali i za klijente i za banke, a četvrto da radimo na tome da visina efektivne kamatne stope bude takva da troškovi za građane budu manji”, rekao je Plenković, dodavši da će to omogućiti u dva koraka, prvo da HNB razmotri kako će ponuditi rješenje bankama da se pređe s prešutnog na dopušteno prekoračenje, a kad vide efekte toga koraka, spremni su ići i u zakonsko rješenje zaštite potrošača.

Govoreći o popisu stanovništva, Plenković je rekao da se prvi put uvodi digitalno popisivanje stanovništva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare