“Za premijera nije problem parlamentarna većina već što se događa s ministrima”

Vijesti 12. srp 202218:23 > 18:49 3 komentara
N1

Politolog Berto Šalaj i profesor na Fakultetu političkih znanosti komentirao je za Newsroom aktualnu političku situaciju Hrvatskoj.

Kaže da za premijera Andreja Plenkovića nije problem parlamentarna većina već što se događa njegovim aktualnim i bivšim ministrima. “Nekoliko ih je iz Vlade otišlo zbog ozbiljnih optužbi o korupciji”.

vezana vijest

Prema istraživanjima javnog mnijenja, HDZ je stabilan između 27 i 30 posto pa se čini da je to, kako kaže, pomalo šizofrena politička situacija u Hrvatskoj gdje ministri zbog korupcije odlaze, a popularnost stožerne stranke u koaliciji ne opada.

“Moramo se zapitati o predstavničkoj demokraciji u Hrvatskoj, kako taj sustav ovdje djeluje. S jedne strane ozbiljne optužbe za korupciju, a s druge strane HDZ i Plenković imaju relativno stabilnu potporu”.

Smatra da je najveći dio građana odustao od politike i političkog djelovanja. Na zadnjim parlamentarnim izborima manje od 50 posto je izašlo na izbore.

“Jedan dio građana izgubio je vjeru da se vlastitim političkim angažmanom nešto može promijeniti. Na političkoj sceni se moraju pojaviti političke osobe koje će moći mobilizirati građane koji su pasivni i dati im nadu da je bolja politika moguća. Što je manje sudjelovanja građana to je manje demokracije, odnosno što je odaziv niži to je većim strankama kao što je HDZ bolje”, kaže Šalaj.

Komentirao je izbore u Splitu i rekao je da je problem HDZ-a sada još veći jer nije reagirao nakon prošlih izbora.

“Vice Mihanović bio je duboko politički kompromitiran pričom o njegovoj disertaciji u Osijeku, ali je ostao na čelu gradske organizacije. Vidjet ćemo može li HDZ iznjedriti nekoga tko bi mogao dobiti šansu za tri godine boriti se, pretpostavljam, protiv Ivice Puljka”.

vezana vijest

Dodaje kako će se HDZ naći u situaciji da će imati novu gradsku organizaciju koja možda neće biti u gradskom vijeću. Morat će graditi, smatra, svoju oporbu Ivici Puljku na drugačije načine. Čini se da će Vice Mihanović platiti cijenu za ovaj politički neuspjeh, navodi.

  1. Za SDP kaže da se našao u situaciji da su svi oni koji su protiv HDZ-a i Keruma otišli Ivici Puljku, i tu je SDP izgubio te glasove. Imaju puno problema na nacionalnoj i razini grada i treba puno više raditi da bi se nešto postiglo. Njima preostaje, dodaje, odluka hoće li podržati Ivicu Puljka u gradskom vijeću i biti dio te većine.

Ističe da je iz današnje perspektive teško biti jako optimističan, ali demokracija je proces i stalno se iznova treba usavršavati.

“Problem je što se devedesetih godina kad je prihvaćena demokracija mislilo da je ta priča završena. Pokazuje se da nije uzaludno boriti se, a rezultat će ovisiti o tome koliko će građani biti aktivni. Izbori su samo jedan dio sudjelovanja i oni su središnji dio predstavničke demokracije”, poručuje politolog Berto Šalaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare