Zamjenik ravnatelja KBC-a Split: Neki pacijenti ne mogu dobiti skrb koju trebaju

Vijesti 03. tra 202119:01 > 20:56 0 komentara
Krešimir Dolić
N1

Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja KBC-a Split, gostovao je u Dnevniku N1 gdje je iznio podatke o situaciji u toj bolnici, ali i u županiji.

“Unazad mjesec dana imali smo 50 pacijenata, a danas imamo 169 hospitaliziranih, od toga 19 na respiratoru. Zabrinjava snižavanje dobne granice, danas imamo pacijente od 40 do 70 godina. Ne prevladava više treća životna dob, sporadični su i slučajevi mlađih od 30. Što se bolnice tiče, još smo stabilno, na 80% kapaciteta za covid pacijente smo. Stožer svakodnevno analizira situaciju i trudimo bi se biti korak ispred, imamo u planu dodatne kapacitete ako bude potrebno”, rekao je Krešimir Dolić za N1.

VEZANE VIJESTI

Nažalost, neke operacije su otkazane i Dolić ističe da bi se to u konačnici moglo odraziti na veću smrtnost od drugih bolesti:

“Bili smo prisiljeni ukinuti hladni program jer nam treba dodatnog osoblja, prvenstveno medicinske sestre. Nažalost, to se već odražava i vidjet ćemo posljedice ovoga tek nakon više mjeseci, godinu dana, jer pojedini pacijenti nisu u mogućnosti dobiti skrb koju trebaju pa ćemo s odgodom vjerojatno imati i veći mortalitet kod onkoloških pacijenata. Zadržali smo onkološki program i akutna zbivanja se rješavaju na dnevnoj razini.”

Covid pacijenti u Splitu trenutno se zbrinjavaju na dvije lokacije – na Firulama u zgradi plućnog odjela gdje su od 103 kreveta popunjena 80, te na Križinama gdje se planiraju širiti kapaciteti.

Dolić kaže da su zadovoljni s cijepljenjem zdravstvenih djelatnika: “Sveukupno je cijepljeno oko 75% djelatnika, od toga oko 90% liječnika i 56% medicinskih sestara, a ako pribrojimo one koji su preboljeli, onda je to oko 80%.”

Dodaje da nemaju još ozbiljnih poteškoća s nestašicom lijekova te da pacijenti nisu osjetili problem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!