Zapovjednik JVP-a Karlovac: “Ne vidimo kraj ovoj agoniji”

Vijesti 17. svi 202319:24 0 komentara
N1

Već treći dan traje borba protiv nadiranja vode nakon što su bujice i poplave zahvatile dijelove Hrvatske. Vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu su u porastu te su dosegnuli mjere izvanrednog stanja obrane od poplave, a noćas se ondje očekuje vrh vodnog vala. Una na dijelovima još uvijek raste.

Naše reporterke na terenu obišle su nekoliko lokacija.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Karlovac Miroslav Rade otkrio je da zečji nasipi na nekim mjestima mogu pomoći, ali da se građani pribojavaju noći i daljnjih porasta.

“Stižu nam rekordne brojke, službe nisu dorasle ovakvom obimu poslova pa smo zatražili županijske snage i državne. Vojska je napravila zečji nasip 1.200 metara. Očekujem da ću spavati večeras, ali ostale snage neće spavati. Treći dan se borimo s poplavama, sve najave su se nažalost obistinile. Rijeka Korana još raste, Kupa je u stagnaciji. Kišni dani su pred nama, prognoza je loša, ne vidimo kraj ovoj agoniji”, rekao je Rade.

Dramatično je i u Hrvatskoj Kostajnici gdje se predvečer situacija počela smirivati. Zahvaljujući zečjim nasipima obuzdana je bujica i glavna cesta je konačno prohodna.

Marijo Paluh, županijski vatrogasac, rekao je za Dnevnik N1:

“Spustili smo vodu 20 cm, situacija je puno bolja. Možemo reći da je situacija pod kontrolom. Povećavamo zečje nasipe da ne dođe do dodatnog prelijevanja Une. Na terenu je oko 50 vatrogasaca, pumpe su zaslužne što smo ovo uspjeli. Očekujemo daljnje smirivanje situacije.”

N1

“Vrhunac vala je u Kostajnici što se tiče Une, a u narednom periodu očekujemo val Kupe na području petrinjskog područja. Hrvatske vode iz mjera predostrožnosti poduzele su sve da nasipi nadvise predviđene projekcije”, dodao je Paluh.

Mjesto Krkanec u Varaždinskoj županiji, koje su zahvatile bujice, pomalo se smiruje. Cijeli dan ne pada kiša i situacija je puno bolja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!