Zašto mladi nemaju povjerenja u politiku? “Kada netko kaže da je to netema…”

Vijesti 04. velj 202310:58 0 komentara
Damir Spehar/PIXSELL

Zašto je demokracija u krizi i zašto mladi nemaju povjerenja u politiku samo su neke do pitanja na koja želi odgovoriti emisija Glasači 2024., Ivane Dragičević koji kreće večeras.

“Povjerenje u politiku je na niskoj razini. Europa ima taj problem demografije, a imamo i krizu demokracije i naših vrijednosti. I nitko ne pita mlade što bi oni htjeli. EU razvija umjetnu inteligenciju mladog djeteta, a postoji ideja da se glasačka dob smanji na 16 godina. Ključna je participacija i učenje o tomu što je demokracija. U školama se ne uči zašto se bira predsjednik razreda. To su sve procesi kojima se uči što je demokratsko promišljanje”, rekla je Dragičević.

N1

Projekt kreće uoči mega-izborne godine, ne samo u Hrvatskoj nego i Ukrajina i Rusija imaju izbore te godine.

“Petinu glasačkog tijela čine ljudi mlađi od 35 godina. Vidimo da je u SAD-u generacija Z izbore prebacila na demokratsku stranku, mladi žele sudjelovati. No nažalost, imali smo i promjere radikalizacije, poput napada na Markovu trgu. Mladi su naveli i pitanje mentalnog zdravlja, pitanje povjerenja u političke stranke, ono što ih najviše odbija je to da misle da je stranačka iskaznica ključ uspjeha”, rekla je.

“Kada nam netko onda govori da je to netema, onda to demotivirajuće djeluje na mlade”, kaže Dragičević koja će u serijalu razgovarati s mladima, ali sa starijima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!