Vrijeme promjenjivo – red kiše, red sunca. Na pomolu nova promjena

Vijesti 01. lis 202208:00
Izvor: Image by Erika Stockenhofen from Pixabay

Donosimo vremensku prognozu našeg meteorologa Bojana Lipovšćaka.

Uragan Ian prešao je preko Floride, oslabio brzine vjetra pa je sad na oko 80 km/h ali još uvijek obiluje vlagom te donosi velike količine kiše. Mlazna struja nad Atlantikom zaobilazi Azorsku anticiklonu i u obliku vala prelazi preko Velike Britanije spušta se prema Pirenejskom poluotoku i zapadnoj Africi, nailaskom na obalu Afrike skreće prema istoku i kao jugoistočna struja teče preko Sredozemnog mora i istočnog dijela Balkanskog poluotoka.

Ciklona nad sjevernim morem i s njom povezana fronta hladnog zraka prodire brzo nad zapadnu Europu, a nestabilni  vlažan zrak nad našim krajevima mlazna struja premješta prema istoku. Nad našim krajevima dolazi do brzih izmjena oblačnog kišovitog i sunčanog vremena. Vrijeme možemo opisati kao red kiše red sunca.

Danas će vrijeme biti promjenljivo oblačno, Kiša je moguća još prijepodne u Slavoniji i Baranji i na Jadranu. Poslijepodne

razvedravanje sa sjeverozapada uz dulja sunčana razdoblja. Na Jadranu će jugo oslabjeti i skrenuti na sjeverozapadnjak.

Najviše dnevne temperature zraka od 19 do 22, na Jadranu od 22 do 25 stupnjeva Celzija.

U nedjelju će vrijeme biti pretežno sunčano. Ujutro u kotlinama unutrašnjosti i uz riječne tokove magla. Jutarnje temperature u unutrašnjosti oko 10, a na Jadranu oko 17 stupnjeva Celzija. Najviše dnevne temperature zraka od 21 do 25.

Prvi tjedan listopada obilježit će stabilno, djelomice sunčano i suho vrijeme. Početak tjedna samo u Slavoniji i Baranji  promjenljivo oblačno uz malu vjerojatnost za rijetke grmljavinske pljuskove. Temperatura zraka u manjem padu. Ujutro u kotlinama unutrašnjosti i uz riječne tokove moguća je magla.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar