Nakon koliko dana se pojavljuju simptomi nakon izlaganja koronavirusu?

Zdravlje 28. tra 202112:39 > 13:13
koronavirus, covid-19, testiranje
CESAR MANSO / AFP

Koronavirus je respiratorna bolest, a razdoblje inkubacije može se razlikovati od osobe do osobe.

Razdoblje inkubacije je vrijeme između zaraze virusom i početka simptoma. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), razdoblje inkubacije kod koronavirusa je između dva i 14 dana nakon izlaganja.

Prema nedavnom izvješću, više od 97% osoba koje se zaraze virusom SARS-CoV-2 pokazuju simptome u roku od 11,5 dana od izlaganja. Prema dosadašnjim podacima, prosječno razdoblje inkubacije je oko pet dana.

VEZANE VIJESTI

Kod brojnih osoba koje se zaraze, najprije se javljaju blagi simptomi covida-19, a onda se s vremenom oni mogu pogoršati.

Kako biste se zaštitili od covida-19, savjetuje se redovito pranje ruku vodom i sapunom minimalno 20 sekundi. Ako niste u mogućnosti oprati ruke, možete koristiti dezinfekcijsko sredstvo koje sadrži minimalno 60% alkohola.

Od ostalih preventivnih mjera, preporučuje se održavanje fizičke distance od minimalno dva metra, nosite zaštitnu masku, nemojte dodirivati lice rukama i nemojte dijeliti osobne stvari s drugima. Uz to, redovito čistite i dezinficirajte površine u domu koje se često dodiruju. To uključuje kvake, mobitele, ključeve i slično. Nakon korištenja predmeta na javnom mjestu koji se često dodiruju, poput bankomata, obavezno dezinficirajte ruke.

Najčešći simptomi covida-19 su vrućica, nedostatak daha, kašalj i umor. Kod zaraženih osoba također se mogu javiti simptomi kao što su umor, začepljen nos, upaljeno grlo, groznica, glavobolja i gubitak mirisa i okusa.

Kod većine ljudi koji su bili izloženi virusu, simptomi se javljaju u roku od dva do 14 dana od izlaganja, navodi Healthline. U prosjeku je potrebno oko pet dana da se razviju simptomi. Ako razvijete neke simptome koji se povezuju s covidom, javite se svom liječniku. Dok niste sigurni o kojoj je bolesti riječ, trebali biste ostati kod kuće i izbjegavati kontakt s drugim ljudima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar