Popularna keto dijeta zdravstvena je katastrofa, pokazala je studija

Izvor: Pexels

Neki stručnjaci kažu da je ovo alarmantno otkriće proizašlo iz najopsežnije analize ove poznate pomodnosti koja je do sada napravljena.

Većina nas zna da je zdraviji, uravnoteženiji život najsigurniji način gubitka kilograma, ali ponekad ćete se možda morati okrenuti strogim smjernicama, kako biste krenuli na pravi put.

Veliko novo istraživanje ozbiljan je alarm u vezi s dijetom koja je posljednjih godina u modi. Pokazalo se da je ona povezana sa sedam dugotrajnih bolesti opasnih po život, i to nekih za koje ste možda vjerovali da vam zapravo dijeta pomaže spriječiti ih, piše Eat this.

Lee Crosby, voditeljica je programa edukacije o prehrani u Odboru liječnika za odgovornu medicinu i vodeći autor novog pregleda objavljenog u časopisu Frontiers of Nutrition, koji je ispitivao ketogenu dijetu (općenito poznatu kao “keto” dijeta).

Keto dijeta ozbiljno ograničava unos ugljikohidrata, a potiče konzumaciju visokokvalitetnih masti i umjerenih proteina. Neki modeli ketogene prehrane također ograničavaju sate u kojima pojedinac može jesti kako bi potaknuo tjelesno stanje “ketoze” – što autori definiraju kao “proizvodnju ketonskih tijela koja služe kao alternativni izvor energije za neurone i druge vrste stanica, koje ne mogu izravno metabolizirati masne kiseline”.

Zajedno s timom kolega iz institucija poput Sveučilišta New York i Sveučilišta u Pennsylvaniji, Crosby je izvela ono što se naziva “najopsežnijim pregledom do sada” – više studija u kojima su svi ispitivali opće zdravstvene učinke keto dijete, osim gubitka težine.

Evo što je otkrilo ovo najnovije istraživanje.

Dobra u prevenciji epilepsije

Iako su neki zagovornici ketoa tvrdili da bi dijeta mogla smanjiti rizik od bolesti poput raka, Alzheimerove bolesti i srčanih bolesti, Crosby i njezin tim otkrili su da je jedina preventivna, zdravstvena primjena keto dijete moguća kao dio sveobuhvatnog liječenja epilepsije.

Povećava rizik od srčanih bolesti

Nasuprot tome, njihov je pregled zaključio da keto dijeta povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka i Alzheimerove bolesti. Nadalje, otkrili su da keto povisuje loš kolesterol kod mnogih pacijenata, te može ubrzati zatajenje bubrega kod osoba s bubrežnom bolešću, a može biti povezan i s većim rizikom od oštećenja živčane cijevi u novorođenčadi zbog majčine prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata.

Općenito – velik je zdravstveni rizik

“Tipična keto dijeta katastrofa je koja potiče bolest”, zaključuje Crosby. “Prejedanje crvenim mesom, mesnim prerađevinama i zasićenim mastima recept je za loše zdravlje”, poručila je.

Dodala je kako keto dijeta može povećati ukupni rizik od kroničnih bolesti i nije učinkovitija od drugih dijeta za mršavljenje, piše Eat this.

Postoji pametniji način

Znanstvenici sugeriraju da je zdraviji pristup mršavljenju voditi računa o unosu kalorija i uključiti ono što nazivaju “zaštitnom hranom”, koju navode kao povrće, voće, mahunarke i cjelovite žitarice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar