Sjena na plućima: Što ju uzrokuje i kada se točno morate zabrinuti?

Zdravlje 15. tra 202115:33 > 15:33 0 komentara
Pexels/ilustracija

Sjena na plućima može se vidjeti na rendgenskoj snimci pluća te može biti znak nekoliko stanja i bolesti pluća, kao i rani pokazatelj raka pluća. Potrebno je obavljanje daljnjih pretraga kako bi se utvrdilo o čemu se točno radi.

Kako se postavlja dijagnoza?

Što označava sjena na plućima mogu otkriti pretrage kao što su rendgen pluća, CT pluća ili magnetska rezonanca. Liječniku će također kod dijagnoze pomoći i anamneza pacijenta, povijest obiteljskih bolesti, kao i informacija puši li pacijent ili je možda izložen određenim toksinima.

PROČITAJTE JOŠ

Rendgen pluća može otkriti probleme pluća, ali i abnormalnosti u području srca, aorte kao i kosti u torakalnom području. Ako postoji sumnja da se radi o raku pluća, rade se i dodatne pretrage kao što je bronhoskopija gdje se tankim aparatom ulazi kroz nos ili usta u dišne puteve i uzima se uzorak tkiva, a može se napraviti i biopsija.

Kako se radi rendgen pluća?

Pacijent koji dolazi na ovaj pregled prije svega mora skinuti sa sebe sve metalne predmete kao što je nakit s područja prsa ili vrata jer ovi predmeti mogu utjecati na kvalitetu snimke. Pacijent mora duboko udahnuti i zadržati dah za vrijeme snimanja kako bi pluća dosegnula svoj maksimum i kako bi bila bolja vidljivost tkiva u prsima. Nakon što je snimka gotova, gleda se pod svjetlom na ploči, a dijagnozu donosi radiolog.

Uzrok sjene na plućima

Nekada se može raditi i o potpuno bezopasnom stanju, dok u nekim slučajevima sjena na plućima može značiti i rak pluća. Na rendgenskoj snimci tako može biti vidljiva sjena na plućima zbog položaja organa koji na snimci mogu raditi sjenu. Ostali uzroci sjene na plućima su:

  • upala pluća
  • hijatalna hernija – izbočenje dijela želuca kroz ošit
  • plućni edem – zatajivanje lijeve klijetke srca koje dovodi do zastoja tekućine u plućima
  • izlijev tekućine u pleuralnom prostoru – nenormalno nakupljanje tekućine u poplućnici (ovojnici koja obavija pluća i prsnu šupljinu)
  • aneurizme aorte – Proširenje krvnih žila aorte
  • dobroćudni tumori i ciste
  • tuberkuloza pluća – kronična, progresivna infekcija koja zahvaća pluća
  • sarkoidoza – stvaranje nakupina upalnih stanica u organima
  • pneumotoraks – kada u pleuralni prostor uđe zrak i prouzroči djelomični ili potpuni kolaps pluća
  • rak pluća

Ako je na snimci vidljiva sjena na plućima, ne treba odmah pomisliti na ono najgore. U većini slučajeva situacija nije ozbiljna i radi se samo o ostacima prošle infekcije. Liječnik će po potrebi zatražiti druge pretrage kako bi došlo do prave dijagnoze.

Kako prepoznati rak pluća?

Rak pluća je češći kod muškaraca i pušača, iako ga mogu imati i nepušači, a najčešće se javlja kod osoba starijih od 65 godina. Uz pušenje, rak pluća mogu uzrokovati azbestna vlakna u plućima osobe, obiteljska predispozicija i druge bolesti pluća ili pak kemijski plin radon koji se može nalaziti u tlu ispod kuća ili u vodi, a koji nastaje radioaktivnim raspadom uranija.

Osim sjene na plućima, rak pluća prati i kašalj koji ne prolazi, bol u prsima, iskašljavanje krvi, kratkoća daha, nagli gubitak kilograma bez razloga, bol u kostima i glavobolja. Kako bi se smanjila šansa od pojave raka pluća, preporuča se prestanak pušenja i boravak u zadimljenim prostorima te uvođenje voća i povrća u prehranu, ali i redovita tjelovježba. Kada se otkrije da osoba boluje od raka pluća potrebno je što prije reagirati. Sama prognoza ovisi o vrsti raka, točnom mjestu gdje se nalazi i njegovoj veličini.

Zaključak

Dakle, sjena na plućima može biti posljedica preboljene infekcije, ali i znak upale pluća, edema pluća te niz drugih stanja, među kojima je i rak pluća. Ako postoji sumnja da se radi o raku pluća, potrebno je napraviti dodatne pretrage kako bi se sa sigurnošću mogla postaviti dijagnoza, a potom krenuti s kirurškim uklanjanjem raka, kemoterapijom ili zračenjem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!