Što je virus Zapadnog Nila od kojeg je bolovala Mira Furlan?

Zdravlje 22. sij 202110:47 > 10:591 komentar
mira furlan
Izvor: Goran Kovacic/PIXSELL

Glumica Mira Furlan navodno je već duže vrijeme bolovala od bolesti virusa Zapadnog Nila. Mnogi se pitaju kako se prenosi ovaj virus i koliko je opasan.

Slavna glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini života, a kako Večernji doznaje iz izvora bliskih obitelji, glumica je već dulje vrijeme bolovala od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac.

Zbog teške bolesti posljednjih nekoliko mjeseci provela je u teškom stanju boreći se za život. Iako joj je u bolnici SAD-u pružena najbolja moguća liječnička skrb, bolest je, nažalost, bila jača.

Što je virus Zapadnog Nila?

Bolest Zapadnog Nila u Hrvatskoj nije zabilježena često. Prema podacima prije dvije godine bolest je laboratorijski potvrđena kod ukupno 50 osoba. No, o kakvoj se uopće bolesti radi?

Kako objašnjava Hrvatski zavod za javno zdravstvo, bolest Zapadnog Nila uzrokuje virus Zapadnog Nila (VZN), koji se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica koje su primarni rezervoari virusa. Virus se prenosi na ljude, kopitare i druge sisavce ubodom zaraženog komarca, ali se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Najvažnijim faktorom u prijenosu infekcije smatra se komarac roda Culex, no i druge vrste komaraca mogu u nekim okolnostima prenijeti infekciju.

Bolest se pojavljuje u ljetnim i jesenskim mjesecima. Ljudi najčešće prolazi bez simptoma. U oko 20 posto slučajeva se bolest manifestira simptomima koji nalikuju gripi kao što su, najčešće, povišena temperatura, glavobolja, slabost, bol u mišićima i zglobovima.

U oko jedan posto oboljelih se može razviti teža bolest zbog zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, uz simptome meningitisa ili encefalitisa. Pod povećanim su rizikom od obolijevanja starije osobe koje već imaju kroničnu bolest (kao primjerice dijabetes, hipertenziju, kroničnu bubrežnu bolest) ili imunosuprimirane osobe (kao što su transplantirane osobe i dr.).

Oboljeli se liječe simptomatski i većina ih se oporavi bez trajnih posljedica.

Kao zaštita preporučaju se uobičajene mjere za suzbijanja komaraca i njihovih legla, a više o tome pročitajte na stranicama HZJZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar