Tijelo nakon poroda: Kroz koje promjene žena prolazi i kako se s njima nositi?

Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Normalno je da se tijelo u trudnoći mijenja, a jednako tako će i tijelo nakon poroda biti drugačije.

U prvim tjednima će se i dalje osjetiti bolovi i promjene će biti intenzivnije, dok će se nešto kasnije sve vratiti u stanje kakvo je bilo prije poroda. Važno je znati da su promjene na tijelu očekivane i potrebno je malo strpljenja da se sve vrati na svoje mjesto.

Promjene nakon poroda

Promjene nakon poroda na tijelu mogu biti vidljive drugima, a žena koja je rodila najbolje zna što se događa s njezinim tijelom. Promjene mogu trajati i do šest mjeseci nakon poroda, a uključuju promjene na koži, zubima, grudima, kao i promjene u psihičkom stanju i raspoloženju. Evo do kojih sve promjena dolazi:

1. Trbuh

Trbuh neće nestati odmah nakon poroda i normalno je da još neko vrijeme ostane sličnog izgleda kao u trudnoći. Prvih nekoliko tjedana važan je oporavak i ne preporuča se dizanje teških predmeta ili vježbanje, već se treba odmoriti kako bi se tijelo oporavilo. Aktivnije vježbanje može početi šest tjedana nakon poroda, ali potrebno je imati dopuštenje liječnika i slušati njegove savjete.

2. Mokrenje i zatvor

U prvim tjednima nakon poroda normalna je pojava nemogućnosti zadržavanja mokraće pa se može dogoditi da u određenim situacijama, kao što su kašljanje, smijanje ili nagli pokreti, dođe do mokrenja u donje rublje. Ovo je potpuno normalno, a pomoći mogu Kegelove vježbe koje će ojačati mišiće zdjelice.

Osim problema s mokrenjem, par dana nakon poroda može se pojaviti i zatvor. Potrebno je jesti puno vlakana, voća i povrća i piti puno tekućine kako ne bi došlo do većih problema.

3. Krvarenje

Krvarenje iz vagine nakon poroda na početku je nešto obilnije, a s vremenom se smiruje i bit će potrebno nositi uloške. Mogu se osjetiti i grčevi kao za vrijeme menstruacije, a ovo može potrajati do nekoliko tjedana. Što se menstruacije tiče, kod žena koje su kombinirale dojenje i hranjenje na bočicu, prva menstruacija može se pojaviti pet do šest mjeseci nakon poroda, s druge strane, žene koje su samo dojile, menstruacija se može pojaviti tek nakon potpunog prestanka dojenja.

4. Broj cipela

S obzirom na višak kilograma u trudnoći, može doći i do širenja stopala. Još jedan razlog je i hormon relaksin koji u trudnoći pomaže da se ligamenti i kosti zdjelice opuste kako bi porod bio lakši. Ovaj hormon jednako tako utječe i na druge kosti u tijelu i može doći do povećanja stopala i potrebe za obućom za pola ili cijeli broj veći.

5. Strije

Nakon poroda se događaju i promjene na koži, među kojima dolazi do pojave strija. Koža se širi, a nakon toga i skuplja, a strije su normalna posljedica. Strije će se smanjiti nakon godinu dana od poroda, a pomoći mogu i razne kreme protiv strija.

6. Vene

U trudnoći često dolazi i do proširenih vena, ali i hemoroida. Ovo se može izbjeći tjelovježbom za vrijeme trudnoće koju je odobrio ginekolog, nošenjem posebnih čarapa za vene i izbjegavanje sjedenja prekriženih nogu dulje vremena. Proširene vene i hemoroidi se mogu povući šest do dvanaest mjeseci nakon poroda.

7. Grudi

Grudi prolaze kroz velike promjene za vrijeme trudnoće, kao i kasnije. Prvo se prošire i povećaju za vrijeme trudnoće, a ostaju veće za vrijeme dojenja. Kada dojenje prestane, grudi se lagano vraćaju u prvotno stanje.

8. Raspoloženje

Mnoge žene nakon poroda dožive postporođajnu depresiju. Osjećaju se tužno i anksiozno i zatvore se u sebe te nemaju volje ni za čime. Ovo stanje može se prepoznati po gubitku samopouzdanja, naglim promjenama raspoloženja, nesanici, plakanju, napadajima panike i negativnim mislima. Ako ovi simptomi traju dulje od dva tjedna ili utječu na obavljanje svakodnevnih aktivnosti, potrebno je potražiti pomoć stručnjaka kako bi se olakšao život majke.

9. Seksualna želja

Neke žene nakon trudnoće potpuno izgube želju za spolnim odnosom i to može potrajati i do godinu dana. Ovdje veliku ulogu imaju hormoni koji utječu na želju za seksom. Važno je seks postepeno vraćati u svakodnevicu.

10. Opadanje kose

Ženama za vrijeme trudnoće može opadati kosa, a opadanje se nastavlja i nakon poroda i može potrajati do šest mjeseci nakon poroda. Nakon toga može doći do pojačanog rasta kose. Ovo je tako jer se hormoni vraćaju u normalnu.

Zaključak

Dakle, tijelo nakon poroda se bitno mijenja i to je posve normalno. Same promjene će biti drugačije kod svake žene, a ovisit će o nizu faktora. Jedino je važno znati da su ove promjene očekivane i da će se s vremenom sve vratiti na prijašnje stanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar