Arena ne demantira da plaća 600 milijuna eura za Premier ligu

Biznis 21. srp 202121:49
Izvor: Nova.rs/Dragan Mujan

Kako je Telekom Srbija kupio prava na prijenos utakmica Premier lige za sljedećih šest godina, za 600 milijuna eura? Odakle taj novac? Koja je financijska računica kompanije u državnom vlasništvu, ali i vlasništvu građana Srbije? Sve su to pitanja na koja javnost nije dobila odgovor... Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ipak, brani odluku Telekoma i poručuje da je to njegova politika.

Iako građani Srbije imaju 15 posto vlasništva Telekoma i dalje nitko ne zna kako ta kompanija troši njihov novac. Najnoviji shopping iznosio je 600 milijuna eura. Toliko koštaju prava za prijenos šest sezona engleske Premier lige, što je gotovo jednako iznosu uštede od smanjenja mirovina tijekom fiskalne konsolidacije. Ili cijeni pet novih kliničkih centara. Predsjednik Srbije, međutim, brani odluku Telekoma.

„Kažete potrošene pare, pa potrošene, ljudi vide svoju računicu. U čemu je vide to pitajte njih“, rekao je Vučić.

VEZANA VIJEST

Telekom računicu ne objašnjava, ali poznavatelji prilika kažu – računice nema.

„Šesto milijuna eura je svota kakvu Telekom ekonomski ne može potvrditi u smislu da je pametna investicija, da će se vratiti Telekomu“, kaže profesor Fakulteta društvenih nauka u Ljubljani Marko Milosavljević.

Dok je ugovor sa Premier ligom, kako kažu u Telekomu – poslovna tajna, nije tajna da Telekom ima namjeru staviti točku na poslovanje SBB-a i United Grupe.

„To što je Telekom ponudio tu fantastičnu sumu novca samo govori o tome da nije bilo važno koliko to košta. Sve ćemo plati samo da uništimo konkurenciju“, kaže ekonomski novinar Miša Brkić.

I predsjednik Srbije na neki način potvrđuje – pobijediti konkurenciju – po svaku cijenu.

„Šolak i Đilas su više para ponudili za tu istu Premier ligu, ali onda smo mi napravili tajnu večeru, ali su ponudili više para u prvom krugu, e onda u drugom krugu nisu i onda Vučić je kriv“, kaže predsjednik Vučić.

A kako onda objasniti što građani ne znaju kako se troši njihov novac?

U priopćenju direktora Arena Channels Grupe odgovora na ta pitanja nema, kao ni demantija o cijeni ugovora. Navode da dušebrižnicima smeta rast svih velikih kompanija s državnim kapitalom u svojoj vlasničkoj strukturi, kao i napredak same države zato što, kako navodi, to ugrožava njihove privatne interese. Sličan odgovor stiže i od Vučića.

„Država će rasti, a neće biti uništena, to je moja politika“, kaže Vučić.

A da je u postupcima Telekoma, koji je kupio prava za Srbiju, ali i za Hrvatsku i Sloveniju za 100 milijuna eura po sezoni riječ upravo o politici, a ne tržišnoj utakmici, upozorava i profesor Milosavljević.

„Vi morate znati da je ovo mnogo više nego u Austriji i Njemačkoj. Znači tu se radi o nekom političkom motivu, koji baš EK pokušava spriječiti. Ulaskom u Hrvatsku i Sloveniju sprječava se normalna konkurencija privatnih kompanija“, kaže Milosavljević.

Ključni odgovori od predsjednika su izostali, ali nisu odgovori na pitanja koje je sam sebi postavio.

„Da vam kažem na koga odmah da se kladite sljedeće sezone, ne može City uzeti titulu… Liverpool… E zato da pređete na Telekom, da se pripremite…“, rekao je.

A taj isti Telekom u dugu je već 1,5 milijardi eura, a prošle godine je ostvario profit od 35 milijuna eura – 17 puta manje nego što je platio Premier ligu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar