Cijene rabljenih automobila u Njemačkoj porasle za 30 posto

Auto 03. lip 202222:48
Izvor: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

U Njemačkoj su rabljeni automobili u roku od godinu dana poskupjeli za gotovo trećinu, javlja Agencija za analizu tržišta DAT u petak.

“U travnju je uobičajeni, tri godine star automobil s benzinskim motorom bio 30,1 posto skuplji nego sličan automobli u travnju prošle godine”, proizlazi iz analize DAT-a. U prosjeku je tri godine star automobil s benzinskim motorom stajao 27.900 eura.

VEZANE VIJESTI

Automobili s motorima na dizel su poskupjeli još nešto više, za 31,8 posto a u prosjeku je za tri godine stare “dizelaše” trebalo izdvojiti 28.960 eura.

Prema procjenama analitičara, cijene rabljenih automobila rastu zbog smanjene ponude novih. Koronakriza je utjecala na manjak čipova i ostalih dijelova za automobilsku industriju što je smanjilo kapacitete.

Istodobno su i cijene novih automobila u posljednjih tri godine porasle za sedam posto.

Osjetni porast cijena rabljenih automobila se ne odnosi samo na automobile do tri godine nego i na starije modele.

“Kada je ponuda ograničena, raste potražnja i za starijim modelima i to naravno podiže cijenu”, rekao je glasnogovornik agencije DAT.

Rasprava koja se u Njemačkoj vodila uoči koronakrize koja je čak predviđala djelomičnu zabranu automobila na dizel više ne utječe na smanjenu potražnju za ovim vozilima što je bilo uočljivo u jeku te rasprave.

Prema podacima DAT-a ali i najvećeg internetskog portala za rabljene automobile “mobile.de” uočena je potražnja za rabljenim “dizelašima” pogotovo za onima s jačim motorima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar