Gradska plinara se ‘kocka’, bez pravnih rješenja ne može izbjeći lavinu tužbi

Biznis 23. kol 202210:06
Izvor: Borna Filic /Pixsell

Najave jednostranih raskida ugovora i novi s varijabilnim cijenama postaju ozbiljan rizik.

Tržišna kretanja cijene plina ne povlače automatski nove ugovore ili anekse te u njima više cijene, odnosno varijabilne umjesto fiksnih.

Pokazuje to slučaj Gradske plinare Zagreb (GPZ) i stoga što je to pravno pitanje i dalje je nejasno što će gradska tvrtka učiniti glede sklopljenih dvogodišnjih ili trogodišnjih ugovora s fiksnom cijenom s kupcima poduzetnicima koji, očekivano, zasad nisu prihvatili nove fakture, a zbog postojećih ugovora čini se da neće ni nove ugovore sa zadužnicama, koji su ponuđeni s 30. rujna.

Između dvije vatre

Ostaje vidjeti ishod – kreću li u jednostrane raskide ugovora, što bi značilo obustavu plina, odnosno seriju tužbi od strane kupaca, prisilnu naplatu ili nagodbe. Kako bilo, mogućnost sistemskog rješenja – jednako za sve kupce, nije još na vidiku.

U kontekstu jedinstvenog rješenja GPZ po nekim ocjenama ima čak uteg i to zbog kupaca koji su prihvatili nove fakture, ugovore i cijene kada su im stari ugovori istekli. Naime, morali bi im vratiti preplaćeno ako bi nagodbama – kroz povoljnije cijene, riješili problem koji postoji s kupcima koji ne prihvaćaju nove cijene i pravila, jer su pokriveni starim ugovorima.

Također, u odnosu na njih limitirani su i glede opcije jednostranih otkaza ugovora nakon što je HERA svojom odlukom u ožujku to zaustavila. Međutim, ta opcija, tvrde pravnici, nije bez pravnog rizika za Plinaru.

Nepoznanica je kako bi sudovi tumačili relevantni članak iz ZOO-a (čl. 369), odnosno imaju li ili ne uvjete za jednostrani raskid zbog izmijenjenih okolnosti. Na jednoj strani dogodila se nova okolnost zbog tržišta, ali nije do kraja tako jer su trebali zakupiti količine plina što su drugi dobavljači u RH učinili.

Sve u svemu, nemaju još rješenje, a imaju dvije kategorije poduzetnika, i u tijeku nov pokušaj rješavanja konfliktne situacije kroz ugovore sa zadužnicama, za koje je Udruga Glas poduzetnika prošlog tjedna objavila upozorenje navodeći da su poskupljenja šokantna.

Kako šef UGP-a Hrvoje Bujas dodaje – cijena je potpuna nepoznanica, pa je pitanje isto za sve, male i velike poduzetnike, kako raditi projekcije poslovanja. UGP ima ugovor do kraja godine, a dobili su, kaže on, prijedlog novog ugovora s terminom 30. rujna.

“Tražimo opciju B, ali je nema, jer kao dobavljača u Zagrebu imamo samo GPZ”, navodi Bujas.

“Slučaj GPZ nije tržišni slučaj nego pravni slučaj”, kaže zagrebački odvjetnik Mićo Ljubenko.

Pravni problem

Dokaz tome je činjenica da u Hrvatskoj postoje i drugi opskrbljivači plina koji nisu imali problem s kupcima unatoč istom tržištu. Ovo što je sada najavljeno da će se sklapati ugovori po višim cijenama i na neki način varijabilnim je tržišno logično, ali ne daje odgovor na postojeći pravni problem.

Svaki opskrbljivač može kreirati svoje uvjete u mjeri koliko to regulator dopušta, ali to ne znači da može jednostrano raskinuti postojeći ugovor i ponuditi nove uvjete. Takve opcije su trebale biti prethodno ugovorene, piše Poslovni.hr.

Prema tome, novi uvjeti su pravno uvijek prihvatljivi za sve one koji nemaju aktivne ugovore po ranijim uvjetima”, pojašnjava Ljubenko dodajući da pravni problem postoji kod svih kupaca koji sada još imaju ugovore s fiksnom cijenom u tijeku tj. da nisu istekli.

Iako GPZ nigdje nije napisao što će učiniti, čini se tužbe za dug kupaca neće tako brzo doći na red. Zastara traje tri godine, pa prema tome ne treba očekivati da će ići u pravni rizik naplate ove godine, čak i iako nije najsavjesnije gospodarsko poslovanje (vis a vis novih cijena) stare dužnike ne utuživati.

Sam gaf u vidu manjka rješenja polako je već grijeh nove vlasti, a GPZ ima problem koji se ogleda generalno u nedosljednosti. Naime, kada izvođač državnoj tvrtki kaže da mu je poskupio građevinski materijal, oni kažu to je vaš rizik, ugovorili smo fiksno, no kad poskupi javnom sektoru onda se raskidaju ugovori, piše Poslovni.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar