Hanfa kod još četiri leasing društva utvrdila nepravilnosti oko kamatnih stopa

Ekonomija 17. ruj 202110:06 0 komentara
Ilustracija/Unplash

Hanfa je izvijestila u petak da je utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u dijelu obračuna kamatnih stopa kod još četiri leasing društva, čime su ukupno ti nadzori provedeni među 15 društava, a kod njih 13 utvrđene su nepravilnosti u obračunu kamata.

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na jučerašnoj je sjednici donijelo rješenja za još četiri leasing društva na temelju dodatno provedenih nadzora u dijelu obračuna kamatnih stopa, pa su tako kod Agram leasing utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti koje se odnose na neopravdano i jednostrano mijenjanje kamatnih stopa i transparentnost aktualnih ugovornih odredbi u dijelu obračuna kamatnih stopa/leasing obroka. Nadalje, kod tri društva – i4next leasing Croatia, Scania Credit Hrvatska i Volvo Financial Services leasing, nezakonitosti i nepravilnosti odnose na transparentnost aktualnih ugovornih odredbi u dijelu obračuna kamatnih stopa/leasing obroka, priopćili su u petak iz Hanfe.

Time su provedeni nadzori nad ukupno 15 leasing društava za razdoblje od 2008. do 2020. godine, a provedenim nadzorima Hanfa je utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u 13 od 15 leasing društava u dijelu obračuna kamatnih stopa, o čemu je već i ranije izvještavana javnost.

“Naime, dodatni nadzori potaknuti su time što su prošle godine utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti pri izračunu kamatnih stopa u jednom od društava za razdoblje od 2008. do 2020. godine”, pojasnili su iz Hanfe.

Nadzori su pokazali da je deset leasing društava, od 13 društava kod kojih su utvrđene nepravilnosti u obračunu kamata, neopravdano i jednostrano mijenjalo kamatne stope u ugovorima o leasingu (marže ili ukupne kamatne stope).

To znači da su neka leasing društva, ne temelju jednostranog određivanja kamatne stope, obračunavala leasing rate/obroke po kamatnim stopama koje su bile veće od onih početno ugovorenih. Kod tri leasing društva utvrđene su isključivo nepravilnosti koje se odnose na transparentnost aktualnih ugovornih odredbi, dok kod dva društva nisu utvrđene nepravilnosti, izvijestili su iz regulatorne agencije.

Leasing društvima kod kojih su utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti u dijelu aktualnih ugovornih odredbi naloženo je da s primateljima leasinga počnu sklapati ugovore na jasan i razumljiv način i da u njima bude jasno određen način obračuna kamatnih stopa i leasing obroka te uvjeti njihove izmjene, kao i da ugovore usklade sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju, u dijelu obračuna kamata.

Također, Hanfa im je naložila dostavu pisanog očitovanja o aktivnostima koje su poduzeli prema primateljima leasinga čije su ugovorne obveze neosnovano, netransparentno i jednostrano izmijenjene te objavu cjelokupnog rješenja Hanfe na naslovnici njihove internetske stranice, u trajanju od 60 dana, a sve kako bi primatelji leasinga i cjelokupna javnost bili jasno i transparentno informirani.

Pervanovu odobreno objavljivanje ponude za preuzimanje Spačve

Hanfa je na jučerašnoj sjednici izdala i rješenje društvu Pervanovo iz Dubrovnika kojim se odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje vinkovačkog društva Spačva čije su dionice uvrštene na Redovitom tržištu Zagrebačke burze.

Temeljni kapital Spačve iznosi 105,5 milijuna kuna te je podijeljen na 5.276.522 redovne dionice na ime, nominalnog iznosa 20 kuna po dionici. Cijena koju se društvo Pervanovo u ponudi za preuzimanje obvezuje platiti iznosi 50,80 kuna po dionici, što je više u odnosu na 45,30 kuna koliko je prema stručnom elaboratu procijenjena fer vrijednost za dionicu. Pervanovo do sada drži 5.206.681 dionicu društva Spačva što je 98,68 posto udjela u temeljnom kapitalu, odnosno 98,68 posto dionica s pravom glasa, naveli su iz Hanfe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!