HEP objavio kako uštedjeti na računima za grijanje

Biznis 25. lis 202110:15 > 10:22
radijator, grijanje, teoplina, HEP
Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL

Dolaskom hladnijih mjeseci, počinjemo grijati naše domove zbog čega nam rastu i troškovi. No, postoje neke stvari koje možemo napraviti kako bi snizili račune.

HEP Toplinarstvo objavilo je niz savjeta koji vam mogu pomoći da uštedite tijekom sezone grijanja.

Savjeti za uštedu

Nemojte pregrijavati Vaš stambeni/poslovni prostor. Optimalna temperatura u grijanim prostorijama je 20 stupnjeva Celzijusa. Za svaki stupanj više utroši se 6 posto više energije.

Ugradite uređaje za regulaciju odavanja topline – termostatski radijatorski set (termostatski radijatorski ventil i termostatska glava), odnosno uređaje kojima se može podešavati (regulirati) potrošnja toplinske energije. Pridržavajte se uputa za postizanje željene temperature tvrtke koja je ugradila ventile u Vaš stambeni/poslovni prostor.

VEZANA VIJEST

Provjerite raspore na prozorima stambenih/poslovnih prostora. Ako postoje, treba ih zabrtviti. Nebrtvljeni raspori na prozorima uzrokuju velike gubitke energije.

Prostorije prozračujte redovito, ali ne duže od 10 minuta. Na taj način će se sačuvati toplina akumulirana u zidovima i namještaju te će nakon provjetravanja Vaš stambeni/poslovni prostor uskoro biti topao kao i ranije. Nikako nije preporučljivo reguliranje temperature prostorije otvaranjem prozora.

Radijatori ne smiju biti zaklonjeni zavjesama i namještajem. Sušenjem rublja na radijatoru praktički prekidate grijanje. Pokriven i zaklonjen radijator je izoliran i nema pravog učinka.

Na razini zgrade razmislite o obnovi toplinske ovojnice i drugim energetskim poboljšicama u zgradi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar